Reklama

Reklama

Sprawdzony przepis na rosół

Dobry rosół musi być klarowny. Dlatego, gdy w chwilę po zagotowaniu wywaru pojawi się na jego powierzchni szara piana, dokładnie zbierz ją łyżką z dziurkami (tzw. szumówką).

Składniki:

  • kurczak
  • ok. 1 kg pręgi wołowej
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki z nacią
  • 4 łodygi selera naciowego z liśćmi
  • por
  • 2 cebule
  • 4 l wody
  • 1/8  kapusty włoskiej (opcjonalnie)
  • przyprawy (sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie)

Reklama

Przygotowanie:

Umyj i osusz mięso. Kurczaka pokrój, oddzielając piersi, skrzydełka i nóżki. Warzywa obierz, opłucz, pokrój na grube kawałki.

Zalej wodą mięso (bez piersi kurczaka) i warzywa (bez kapusty i cebuli), dodaj przyprawy (bez soli) i zagotuj.

Posól odrobinę, zmniejsz ogień. Pokrojone cebule podpiecz na suchej patelni, aż zbrązowieją.

Dodaj po godzinie piersi kurczaka, cebule i kapustę, po dwóch - zdejmij rosół z ognia. Przecedź.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje