Sprawdzony przepis na rosół
Dobry rosół musi być klarowny. Dlatego, gdy w chwilę po zagotowaniu wywaru pojawi się na jego powierzchni szara piana, dokładnie zbierz ją łyżką z dziurkami (tzw. szumówką).
Składniki:
- kurczak
- ok. 1 kg pręgi wołowej
- 4 marchewki
- 4 pietruszki z nacią
- 4 łodygi selera naciowego z liśćmi
- por
- 2 cebule
- 4 l wody
- 1/8 kapusty włoskiej (opcjonalnie)
- przyprawy (sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie)
Przygotowanie:
Umyj i osusz mięso. Kurczaka pokrój, oddzielając piersi, skrzydełka i nóżki. Warzywa obierz, opłucz, pokrój na grube kawałki.
Zalej wodą mięso (bez piersi kurczaka) i warzywa (bez kapusty i cebuli), dodaj przyprawy (bez soli) i zagotuj.
Posól odrobinę, zmniejsz ogień. Pokrojone cebule podpiecz na suchej patelni, aż zbrązowieją.
Dodaj po godzinie piersi kurczaka, cebule i kapustę, po dwóch - zdejmij rosół z ognia. Przecedź.