Spring rollsy z burakiem
Zdrowa i smaczna przekąska.

Składniki
- 4 większe arkusze papieru ryżowego
- 1⁄2 kostki (140 g) wędzonego tofu
- 2 średniej wielkości czerwone buraki
- 4 suszone pomidory z zalewy
- 2 garści rukoli
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Tofu pokrój wzdłuż na wąskie paski. Buraki obierz ze skórki i za pomocą obieraczki julienne pokrój je na cieniutkie paseczki. Pomidory z zalewy pokrój w paski, a rukolę skrop sokiem z cytryny. Z octu, oliwy i odrobiny soku z cytryny przygotuj dressing. Dopraw solą i pieprzem. Czystą dłonią zmocz delikatnie papier ryżowy, aby był miękki i idealnie się kleił. Mniej więcej na środek arkusza wyłóż: rukolę, suszone pomidory, julienne z buraków i wędzone tofu. Papier zwijaj niemalże jak tortillę, pamiętając o podwinięciu boków. Całość sklei się po chwili, gdy papier lekko wyschnie. Spring rollsy można zajadać solo lub maczać w dressingu.