Reklama

Reklama

Staropolski przepis na tort

Niegdyś w każdym dworskim ogrodzie rosły orzechowce. Dlatego często pieczono tort z orzechów włoskich.

1. Dwanaście żółtek utrzeć do białości. Dodać 200 gr. cukru, 200 gr. orzechów włoskich zmielonych na młynku, 50 gr. mąki z pianą z pozostałych białek, wymieszać. Podzielić na dwie części i upiec w dwóch tortownicach, wysmarowanych masłem i wysypanych bułką.

Reklama

2. Gdy placki przestygną, przełożyć je następującą masą: 200 gr. orzechów włoskich, 200 gr. cukru zarobić kilkoma łyżkami słodkiej śmietany lub mleka.

3. Po wysmarowaniu wsadzić jeszcze do pieca na 10 minut. Ubrać orzechami w syropie.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje