Stek z łososia na cukiniowych plackach
Danie idealne na wiosnę

Składniki
- 2 cukinie: zielona i żółta
- ziemniak, obrany
- 2 jajka, roztrzepane
- cebula, pokrojona w kostkę
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 600 g filetu z łososia
- gałka muszkatołowa
- olej
- sól, pieprz
- miniaturowa cukinia do dekoracji (opcjonalnie)
4 osób
Sposób przygotowania
1. Obie cukinie i ziemniak zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do nich cebulę, następnie mąkę i jajka. Przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 2. Rozgrzej olej na patelni. Smaż placuszki na rumiano, z obu stron. Po usmażeniu przykryj i trzymaj w cieple. 3. Na drugiej patelni rozgrzej olej. Filet z łososia podziel na cztery części. Ułóż rybę na patelni. Smaż na małym ogniu, po 6-7 minut z każdej strony (lub dłużej, dostosuj czas smażenia do grubości filetu). Pod koniec smażenia przypraw solą i pieprzem. 4. Rozdziel na talerze placuszki. Ułóż na nich łososia. Jeśli masz miniaturową cukinię, pokrój ją w plasterki i przykryj nimi rybę.