Stek z łososia na cukiniowych plackach

Danie idealne na wiosnę

Stek z łososia
Stek z łososia123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Obie cukinie i ziemniak zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do nich cebulę, następnie mąkę i jajka. Przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 

2. Rozgrzej olej na patelni. Smaż placuszki na rumiano,  z obu stron. Po usmażeniu przykryj i trzymaj w cieple.  

3. Na drugiej patelni rozgrzej olej. Filet z łososia podziel na cztery części. Ułóż rybę na patelni. Smaż na małym ogniu, po 6-7 minut z każdej strony (lub dłużej, dostosuj czas smażenia do grubości filetu). Pod koniec smażenia przypraw solą i pieprzem. 

4. Rozdziel na talerze placuszki. Ułóż na nich łososia. Jeśli masz miniaturową cukinię, pokrój ją  w plasterki i przykryj nimi rybę.

Łosoś miętowyInteria Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas