Reklama

Reklama

Stek z łososia na cukiniowych plackach

Danie idealne na wiosnę

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 cukinie: zielona i żółta
  • ziemniak, obrany
  • 2 jajka, roztrzepane
  • cebula, pokrojona w kostkę
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 600 g filetu z łososia
  • gałka muszkatołowa
  • olej
  • sól, pieprz
  • miniaturowa cukinia do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Obie cukinie i ziemniak zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do nich cebulę, następnie mąkę i jajka. Przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 

2. Rozgrzej olej na patelni. Smaż placuszki na rumiano,  z obu stron. Po usmażeniu przykryj i trzymaj w cieple.  

3. Na drugiej patelni rozgrzej olej. Filet z łososia podziel na cztery części. Ułóż rybę na patelni. Smaż na małym ogniu, po 6-7 minut z każdej strony (lub dłużej, dostosuj czas smażenia do grubości filetu). Pod koniec smażenia przypraw solą i pieprzem. 

4. Rozdziel na talerze placuszki. Ułóż na nich łososia. Jeśli masz miniaturową cukinię, pokrój ją  w plasterki i przykryj nimi rybę. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje