Stek z łososia na cukiniowych plackach
Danie idealne na wiosnę
Sposób przygotowania
1. Obie cukinie i ziemniak zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do nich cebulę, następnie mąkę i jajka. Przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
2. Rozgrzej olej na patelni. Smaż placuszki na rumiano, z obu stron. Po usmażeniu przykryj i trzymaj w cieple.
3. Na drugiej patelni rozgrzej olej. Filet z łososia podziel na cztery części. Ułóż rybę na patelni. Smaż na małym ogniu, po 6-7 minut z każdej strony (lub dłużej, dostosuj czas smażenia do grubości filetu). Pod koniec smażenia przypraw solą i pieprzem.
4. Rozdziel na talerze placuszki. Ułóż na nich łososia. Jeśli masz miniaturową cukinię, pokrój ją w plasterki i przykryj nimi rybę.