Stek z sałatką z fasolki i pomidorów
Wspaniałe połączenie smaków

Składniki
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- sok i skórka starta z cytryny
- 6 steków z wołowiny zrazowej
- 500 g fasolki szparagowej
- 250 g pomidorków cherry
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- ząbek czosnku, rozgnieciony
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 łyżki kaparów
- 6 filecików anchois (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj paprykę, oregano, kumin, skórkę i sok cytrynowy. Przypraw solą i pieprzem. Natrzyj tą mieszanką steki. 2. Ugotuj fasolkę w osolonej wodzie (3 minuty). Odcedź, przelej zimną wodą i ponownie osącz. Wymieszaj fasolkę z pomidorkami i oliwkami. 3. W małej misce wymieszaj ocet winny i czosnek. Dodaj oliwę, przypraw do smaku. 4. Rozgrzej patelnię i usmaż steki (po 3 minuty z każdej strony). 5. Skrop sosem sałatkę i wymieszaj. Rozłóż ją na talerze i posyp kaparami. Podawaj ze stekami, układając na każdym steku po kawałku anchois.