Reklama

Reklama

Stek z sałatką z fasolki i pomidorów

Wspaniałe połączenie smaków

Składniki

  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • sok i skórka starta z cytryny
  • 6 steków z wołowiny zrazowej
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 250 g pomidorków cherry
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżki kaparów
  • 6 filecików anchois (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj paprykę, oregano, kumin, skórkę i sok cytrynowy. Przypraw solą  i pieprzem. Natrzyj tą mieszanką steki.  

2. Ugotuj fasolkę w osolonej wodzie  (3 minuty). Odcedź, przelej zimną wodą  i ponownie osącz. Wymieszaj fasolkę  z pomidorkami i oliwkami.  

3. W małej misce wymieszaj ocet  winny i czosnek. Dodaj oliwę, przypraw do smaku. 

4. Rozgrzej patelnię i usmaż steki  (po 3 minuty z każdej strony). 

5. Skrop sosem sałatkę i wymieszaj. Rozłóż ją na talerze i posyp kaparami. Podawaj ze stekami, układając na  każdym steku po kawałku anchois. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje