Steki z karkówki

Soczysta i aromatyczna wieprzowina

Składniki

  • 4 kotlety z karkówki (po ok. 20 dag)
  • 1 łyżka ostrej musztardy (np. sarepskiej)
  • 1/3 szkl. gęstej śmietany kremówki
  • 3 łyżki jasnego octu winnego
  • 2–3 czerwone cebule
  • 2 gałązki tymianku
  • 4 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 główka czosnku
  • 4 łyżeczki masła
  • 4 łyżeczki posiekanego oregano
  • szczypta posiekanych igiełek rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Karkówkę opłucz, osusz. Śmietanę połącz z musztardą i jasnym octem winnym. Kotlety posmaruj marynatą. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Tymianek opłucz, posiekaj, wymieszaj z cebulą i czerwonym octem winnym. Czosnek obierz, potnij w płatki. Na kotletach rozłóż cebulę z tymiankiem i octem. Włóż do lodówki na 30 minut. Potem zdejmij cebule, mięso obsmaż na patelni grillowej. Przełóż do formy. Obłóż cebulą i czosnkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Mię- so piecz 20 minut. Pod koniec oprósz solą i pieprzem. Gotowe kotlety, cebulkę i czosnek wyjmij na talerze. Masło utrzyj z oregano i rozmarynem. Połóż po porcji na każdym steku. Podawaj, np. z piure ziemniaczanym.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje