Reklama

Reklama

Stir-fry z kurczaka

Stir- fry to azjatycka technika smażenia składników w wysokiej temperaturze, ale przez krótki czas (zaledwie kilka minut). Istotą tej techniki są cienko pokrojone produkty – mięso, warzywa lub owoce.

Składniki

  • ½ piersi z kurczaka
  • 7 owoców liczi z puszki np. marki Sandra
  • 1 cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek korzenia imbiru
  • Łyżeczka wędzonej papryki
  • Kilka ziaren ostrej papryki
  • Sok z ½ limonki
  • Łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Kurczaka kroimy w drobne paseczki, liczi w kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy razem z liczi i kurczakiem. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przyprawy (paprykę słodką i wędzoną, sok z limonki, miód, sos sojowy, cukier brązowy, ocet ryżowy). W takiej marynacie pozostawiamy składniki na około godzinę. Po tym czasie rozgrzewamy bardzo mocno olej na patelni i przez ok. 4-5 minut smażymy wszystkie składniki (wlewamy razem z marynatą). Danie można podać z ryżem lub makaronem ryżowym.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje