Stir-fry z kurczaka
Stir- fry to azjatycka technika smażenia składników w wysokiej temperaturze, ale przez krótki czas (zaledwie kilka minut). Istotą tej techniki są cienko pokrojone produkty – mięso, warzywa lub owoce.
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy w drobne paseczki, liczi w kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy razem z liczi i kurczakiem. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przyprawy (paprykę słodką i wędzoną, sok z limonki, miód, sos sojowy, cukier brązowy, ocet ryżowy). W takiej marynacie pozostawiamy składniki na około godzinę. Po tym czasie rozgrzewamy bardzo mocno olej na patelni i przez ok. 4-5 minut smażymy wszystkie składniki (wlewamy razem z marynatą). Danie można podać z ryżem lub makaronem ryżowym.