Stoi na straży zdrowia górnych dróg oddechowych. Esencjonalna nalewka z czarnej porzeczki

Domowa nalewka z czarnej porzeczki
Domowa nalewka z czarnej porzeczki123RF/PICSEL

Nalewka z czarnych porzeczek - działanie lecznicze

Zobacz również:

    Domowa nalewka porzeczkowa - potrzebne produkty

    Dojrzałe czarne porzeczki oddadzą cały smak nalewce
    Dojrzałe czarne porzeczki oddadzą cały smak nalewce123RF/PICSEL
    • 1 kg świeżej czarnej porzeczki
    • 500 ml spirytusu rektyfikowanego 95%
    • 500 ml wódki 45%
    • 400 g cukru białego

    Nalewka z czarnej porzeczki - przepis krok po kroku

    1. Zaczynamy od dokładnego umycia kilograma owoców czarnej porzeczki pod zimną i bieżącą wodą, a następnie odrywamy ogonki i szypułki.
    2. Tak przygotowane owoce wkładamy do wcześniej wyparzonego i dokładnie osuszonego słoja o pojemności ok. 4 litrów.
    3. Do słoika z czarnymi porzeczkami wlewamy najpierw 500 ml wódki, a po niej 500 ml spirytusu. Ważne, by nie zmieniać kolejności.
    4. Delikatnie kołyszemy naczyniem i szczelnie zamykamy. Odstawiamy słoik w lekko słoneczne miejsce. Już po dwóch tygodniach maceracji owoce stracą swój intensywny kolor.
    5. Po ok. miesiącu można zlać czystą nalewkę do mniejszego słoika, a do naczynia z samych porzeczek dosypać 400 gramów cukru.
    6. W ciągu kolejnych 5 dni mieszamy składniki kilka razy dziennie, pilnując, by cukier całkowicie się rozpuścił. Po tym czasie sok oraz owoce przecedzamy do słoja ze zlaną wcześniej nalewką.
    7. Gotowy trunek z czarnej porzeczki filtrujemy ponownie do czystego słoika. W tym celu warto użyć jednorazowych filtrów przelewowych do kawy, kilku warstw gazy lub ściereczek muślinowych.
    Domowa nalewka z czarnej porzeczki - jak ją zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria