Stoi na straży zdrowia górnych dróg oddechowych. Esencjonalna nalewka z czarnej porzeczki
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Szukając prawdziwej bomby witaminy C, warto sięgnąć po nalewkę z czarnej porzeczki. Nie tylko wybornie smakuje i rozgrzewa w mroźne zimowe wieczory, ale dodatkowo dba o szybkie wymiatanie złego cholesterolu z krwi. Jak przygotować i na co stosować nalewkę z czarnej porzeczki? Sprawdź już teraz.
Spis treści:
Nalewka z czarnych porzeczek - działanie lecznicze
Owoce zebrane z krzaczków czarnej porzeczki to doskonałe i wyjątkowo cenne źródło witaminy C. W 100 g produktu znajdziemy jej aż 157 g. Spożywanie jednej garści owoców czarnej porzeczki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na składnik. Z tego względu nalewkę powstającą z tych wyjątkowych owoców uważa się za świetny środek na przeziębienia oraz infekcje górnych dróg oddechowych.
Prócz witaminy C, w czarnej porzeczce znajdziemy także witaminy: A, E, P, K oraz B. Trunek stanowi świetne źródło flawonoidów, sprzyjających szybszemu usuwaniu toksyn z organizmu. Już niewielka ilość nalewki działa spowalniająco na procesy starzeniowe oraz jest polecana w profilaktyce przeciwnowotworowej. Bogactwo antyoksydantów stabilizuje ciśnienie tętnicze i chroni organizm przed rozwojem miażdżycy.
Domowa nalewka porzeczkowa - potrzebne produkty
Dojrzewające w słońcu, słodkie i soczyste czarne porzeczki to świetna baza do wykonania domowych przetworów. Wybornie smakują w formie dżemu, konfitury, syropu, a także rozgrzewającej nalewki. Głęboki kolor oraz intensywny aromat owocowego trunku sprawia, że z daleka ominiemy sklepowe zamienniki.
Składniki:
- 1 kg świeżej czarnej porzeczki
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego 95%
- 500 ml wódki 45%
- 400 g cukru białego
Nalewka z czarnej porzeczki - przepis krok po kroku
- Zaczynamy od dokładnego umycia kilograma owoców czarnej porzeczki pod zimną i bieżącą wodą, a następnie odrywamy ogonki i szypułki.
- Tak przygotowane owoce wkładamy do wcześniej wyparzonego i dokładnie osuszonego słoja o pojemności ok. 4 litrów.
- Do słoika z czarnymi porzeczkami wlewamy najpierw 500 ml wódki, a po niej 500 ml spirytusu. Ważne, by nie zmieniać kolejności.
- Delikatnie kołyszemy naczyniem i szczelnie zamykamy. Odstawiamy słoik w lekko słoneczne miejsce. Już po dwóch tygodniach maceracji owoce stracą swój intensywny kolor.
- Po ok. miesiącu można zlać czystą nalewkę do mniejszego słoika, a do naczynia z samych porzeczek dosypać 400 gramów cukru.
- W ciągu kolejnych 5 dni mieszamy składniki kilka razy dziennie, pilnując, by cukier całkowicie się rozpuścił. Po tym czasie sok oraz owoce przecedzamy do słoja ze zlaną wcześniej nalewką.
- Gotowy trunek z czarnej porzeczki filtrujemy ponownie do czystego słoika. W tym celu warto użyć jednorazowych filtrów przelewowych do kawy, kilku warstw gazy lub ściereczek muślinowych.
Nalewka z czarnych porzeczek nadaje się do delektowania tuż po zrobieniu. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość i pozwolić jej poleżeć ok. 3-4 miesiące w chłodnej i suchej piwnicy lub spiżarni.
Sprawdź również: