Straciatella z markizami

Pyszny torcik na zimno, który przygotujesz w kilka chwil. Śmietankowa masa z czekoladowymi wiórkami dosłownie rozpływa się w ustach.

Straciatella z markizami
Straciatella z markizami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Spód: masło rozpuść. Ciasteczka zmiksuj na piasek, wymieszaj z masłem i kawą. Dno tortownicy wyłóż pergaminem, przełóż ciasteczkową masę. Dociśnij, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki.

2. Masa: żelatynę wymieszaj z siedmioma łyżkami zimnej wody, odstaw, by napęczniała. Obie czekolady zetrzyj na grube wiórki na tarce o dużych oczkach, wstaw do lodówki. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Ser zmiksuj z cukrem. Wymieszaj z wiórkami czekoladowymi i śmietaną. Żelatynę lekko podgrzej, mieszaj, aż się rozpuści. Domieszaj 2-3 łyżki masy serowej i połącz z pozostałą masą.

3. Przygotowany serniczek  wylej na ciasteczkowy spód. Schładzaj w lodówce 3-4 godziny. Czekoladę zetrzyj na tarce o małych otworkach (dobrze, by była wcześniej mocno schłodzona,  nie będzie topić się w dłoni). Posyp nią torcik. Wierzch udekoruj pokrojonymi ciasteczkami oraz listkami świeżej mięty.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas