Reklama

Straciatella z markizami

Pyszny torcik na zimno, który przygotujesz w kilka chwil. Śmietankowa masa z czekoladowymi wiórkami dosłownie rozpływa się w ustach.

Czas przyrządzenia: 30 min + chłodzenie
Składniki dla: 10 porcji

Składniki - masa:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 1 szkl. śmietany 36 proc.
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Składniki - spód:

  • 15 ciasteczek typu oreo
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżka kawy mielonej

Składniki - dekoracja:

  • 5 ciasteczek typu oreo
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

1. Spód: masło rozpuść. Ciasteczka zmiksuj na piasek, wymieszaj z masłem i kawą. Dno tortownicy wyłóż pergaminem, przełóż ciasteczkową masę. Dociśnij, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki.

2. Masa: żelatynę wymieszaj z siedmioma łyżkami zimnej wody, odstaw, by napęczniała. Obie czekolady zetrzyj na grube wiórki na tarce o dużych oczkach, wstaw do lodówki. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Ser zmiksuj z cukrem. Wymieszaj z wiórkami czekoladowymi i śmietaną. Żelatynę lekko podgrzej, mieszaj, aż się rozpuści. Domieszaj 2-3 łyżki masy serowej i połącz z pozostałą masą.

Reklama

3. Przygotowany serniczek  wylej na ciasteczkowy spód. Schładzaj w lodówce 3-4 godziny. Czekoladę zetrzyj na tarce o małych otworkach (dobrze, by była wcześniej mocno schłodzona,  nie będzie topić się w dłoni). Posyp nią torcik. Wierzch udekoruj pokrojonymi ciasteczkami oraz listkami świeżej mięty.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: ciasta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy