Straciatella z markizami
Pyszny torcik na zimno, który przygotujesz w kilka chwil. Śmietankowa masa z czekoladowymi wiórkami dosłownie rozpływa się w ustach.

Składniki
- masa:
- 1 kg sera twarogowego
- 1 szkl. śmietany 36 proc.
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- spód:
- 15 ciasteczek typu oreo
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżka kawy mielonej
- dekoracja:
- 5 ciasteczek typu oreo
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- listki mięty
Sposób przygotowania:
1. Spód: masło rozpuść. Ciasteczka zmiksuj na piasek, wymieszaj z masłem i kawą. Dno tortownicy wyłóż pergaminem, przełóż ciasteczkową masę. Dociśnij, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki.
2. Masa: żelatynę wymieszaj z siedmioma łyżkami zimnej wody, odstaw, by napęczniała. Obie czekolady zetrzyj na grube wiórki na tarce o dużych oczkach, wstaw do lodówki. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Ser zmiksuj z cukrem. Wymieszaj z wiórkami czekoladowymi i śmietaną. Żelatynę lekko podgrzej, mieszaj, aż się rozpuści. Domieszaj 2-3 łyżki masy serowej i połącz z pozostałą masą.
3. Przygotowany serniczek wylej na ciasteczkowy spód. Schładzaj w lodówce 3-4 godziny. Czekoladę zetrzyj na tarce o małych otworkach (dobrze, by była wcześniej mocno schłodzona, nie będzie topić się w dłoni). Posyp nią torcik. Wierzch udekoruj pokrojonymi ciasteczkami oraz listkami świeżej mięty.