Strączkowe zupy
Sycące i pełne aromatu zupy. Możesz je przygotować w wersji z mięsem lub bez niego. Świetnie sprawdzą się w chłodne dni.
Jarzynowa z fasolą
Sposób przygotowania:
1. Pomidory nakłuj w kilku miejscach. Włóż na 2 minuty do wrzątku, obierz, oczyść, pokrój na kawałki. Kapustę oczyść, poszatkuj. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Łodygi selera i cukinię oczyść, potnij na kawałki. Marchewki obierz, pokrój w kostkę. Fasolę osącz z zalewy. Oliwę rozgrzej. Zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dodaj kapustę, marchewkę, cukinię i seler. Wlej bulion. Gotuj 20 minut.
2. Ok. 5 minut przed końcem gotowania do zupy dodaj fasolę i pomidory. Makaron ugotuj według przepisu, odcedź, osącz. Zupę przypraw solą i pieprzem. Podawaj z makaronem.
Rada kucharza
Aby bez żadnych trudności obrać czosnek, włóż go na 1 minutę do mocno rozgrzanego piekarnika. Po tym czasie łupinka łatwo zejdzie.
Marchewkowa z czerwoną soczewicą
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę zalej wodą i gotuj ok. 15 minut. Pod koniec gotowania posól. Pomidory sparz, obierz, oczyść z pestek i pokrój na kawałki. Marchewki, ziemniaki, czosnek oraz cebulę obierz. Cebulę i czosnek posiekaj, a marchewkę oraz ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Bulion mocno podgrzej.
2. W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj resztę warzyw (bez soczewicy). Wlej bulion, wsyp przyprawy. Gotuj 5 minut. Po tym czasie dołóż soczewicę i gotuj jeszcze 10 minut. Dolej śmietanę. Zupę posól i rozlej do talerzy. Udekoruj, np natką.
Rada kucharza
Ugotowaną soczewicę możesz przechowywać w lodówce do 3 dni. Jeśli chcesz wykorzystać soczewicę później, lepiej ją zamrozić.
Krupnik z zieloną soczewicą
Sposób przygotowania:
1. Kaszę zalej w garnku wrzątkiem. Gotuj 15 minut, często mieszając. Do drugiego garnka włóż udka kurczaka. Zalej 2 litrami zimnej wody. Zagotuj, zbierając tworzącą się na powierzchni pianę. Obierz włoszczyznę i ziemniaki. Warzywa pokój w kostkę. Dodaj do wywaru razem z listkami laurowymi oraz ziarenkami ziela i pieprzu. Dołóż kaszę.
2. Zupę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz lubczykiem. Gotuj jeszcze 15 minut na małym płomieniu. Ok. 5 minut przed końcem gotowania, do zupy dodaj osączoną soczewicę oraz fasolę.
Rada kucharza
Pęczak wcześniej namocz (4-5 godzin), a kasza szybciej się ugotuje. Ułatwi to też przyswojenie składników odżywczych z kaszy.
Gulaszowa z ciecierzycą
Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę zalej zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom ziarenek) odstaw na noc do namoczenia. Mięso pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej 6-7 szkl. zimnej wody. Zagotuj, zbierając pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru.
2. Cebulę obierz, posiekaj. Seler oczyść, potnij na kawałeczki. Warzywa dodaj do wywaru. Dołóż masło, soczewicę oraz osączoną ciecierzycę. Wsyp przyprawy. Gotuj ok. 90 minut. Pod koniec dodaj rozgniecione pomidory z puszki. Przed podaniem posyp rodzynkami i daktylami.
Rada kucharza
Ciecierzyca ma bardzo grubą skórkę. Aby ją zmiękczyć, możesz w połowie czasu gotowania dodać obranego ziemniaka.