Strączkowe zupy

Jarzynowa z fasolą
Jarzynowa z fasolą123RF/PICSEL

Jarzynowa z fasolą

Składniki

  • 4 pomidory
  • 1/4 główki kapusty
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 8 szkl. bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka białej fasoli z puszki
  • 20 dag makaronu kolanka
  • sól, pieprz
6 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Marchewkowa z czerwoną soczewicą

Marchewkowa z czerwoną soczewicą
Marchewkowa z czerwoną soczewicą123RF/PICSEL

Składniki

  • 40 dag czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • po 2 pomidory i ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 8-9 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/3 szkl. śmietany 22 proc.
  • 2 łyżki oliwy
  • po 1/2 łyżeczki curry, kminu, pieprzu kajeńskiego, mielonej słodkiej papryki
  • sól
6 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Krupnik z zieloną soczewicą

Krupnik z zieloną soczewicą
Krupnik z zieloną soczewicą123RF/PICSEL

Składniki

  • 5 łyżek pęczaku
  • 1 puszka zielonej soczewicy
  • 1 mała puszka drobnej białej fasoli
  • 2 udka kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 ziemniaki
  • 2 listki laurowe
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • sól, mielony pieprz
  • suszony lubczyk
6 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Gulaszowa z ciecierzycą

Gulaszowa z ciecierzycą
Gulaszowa z ciecierzycą123RF/PICSEL

Składniki

  • 10 dag suchej ciecierzycy
  • 40 dag wołowiny na rosół (np. łata)
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebula
  • 1 mała łodyga selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów
  • po garści daktyli i grubych rodzynek
  • sól, pieprz
  • kurkuma
  • mielony imbir
  • suszona kolendra
5 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?