Reklama

Reklama

Strączkowe zupy

Sycące i pełne aromatu zupy. Możesz je przygotować w wersji z mięsem lub bez niego. Świetnie sprawdzą się w chłodne dni.

Jarzynowa z fasolą

Czas przyrządzenia: 0k. 15 min + gotowanie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 4 pomidory
  • 1/4 główki kapusty
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 8 szkl. bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka białej fasoli z puszki
  • 20 dag makaronu kolanka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pomidory nakłuj w kilku miejscach. Włóż na 2 minuty do wrzątku, obierz, oczyść, pokrój na kawałki. Kapustę oczyść, poszatkuj. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Łodygi selera i cukinię oczyść, potnij na kawałki. Marchewki obierz, pokrój w kostkę. Fasolę osącz z zalewy. Oliwę rozgrzej. Zeszklij na niej cebulę i czosnek.  Dodaj kapustę, marchewkę, cukinię i seler. Wlej bulion. Gotuj 20 minut.

Reklama

2. Ok. 5 minut przed końcem gotowania do zupy dodaj fasolę i pomidory. Makaron ugotuj według przepisu, odcedź, osącz. Zupę przypraw solą i pieprzem. Podawaj z makaronem.

Rada kucharza

Aby bez żadnych trudności obrać czosnek, włóż go na 1 minutę do mocno rozgrzanego piekarnika. Po tym czasie łupinka łatwo zejdzie.


Dowiedz się więcej na temat: zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje