Strogonow na cztery sposoby
Boeuf stroganow to jedno z popularniejszych dań w Polsce, gdzie przywykliśmy nazywać je strogonowem. Proste składniki i nieskomplikowany sposób wykonania sprawiają, że często gości na naszych stołach. Wybierz jeden z naszych czterech przepisów i do dzieła!
Klasyczny strogonow w śmietanowym sosie z dodatkiem kiszonych ogórków
Sposób przygotowania:
1. Wołowinę potnij w plasterki, a następnie w paski. Pieczarki oczyść, potnij na kawałeczki, obsmaż na rozgrzanym maśle. Cebule obierz, potnij w plasterki, zrumień na smalcu. Dodaj mięso, smaż razem chwilę. Oprósz mąką, zasmaż. Zalej bulionem. Duś 30 minut.
2. Ogórki pokrój na kawałeczki. Do mięsa dodaj pieczarki, ogórki oraz koncentrat pomidorowy i musztardę. Duś 20 minut. Pod koniec duszenia wlej śmietanę. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Podawaj, np. z ryżem.
Rada kucharza
Deskę, na której kroiłaś cebulę, przetrzyj skórką z cytryny. W ten sposób pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu i bakterii.
Drobiowy strogonow z marynowaną papryką
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokrój w paski. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz. Grzyby potnij w plasterki.
2. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Szybko zrumień na nim mięso. Przełóż do garnka. Rozgrzej jeszcze 1 łyżkę oleju. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż pieczarki. Podsmaż je. Przełóż do mięsa. Podlej 1/2 szklanki wody. Duś przez 35 minut.
3. Pod koniec duszenia dodaj przecier. Paprykę osącz z zalewy. Potnij w paseczki. Wrzuć do potrawki. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Udekoruj, np. ziołami.
Rada kucharza
Jeśli wolisz potrawy mniej kwaśne, to zamiast marynowanej papryki, użyj dwóch strąków pieczonej (45-50 minut w temp. 200 st).
Pieczarkowy strogonow w pasztecikach
Sposób przygotowania:
1. Ciasto rozmroź, rozwałkuj. Z placka wytnij 8 kółek o śr. 7 cm. Wytnij jeszcze 16 kółek o takiej samej średnicy. Powycinaj w nich otworki, tak, by powstały obręcze.
2. Brzegi kółek i obręcze posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na kółkach ułóż po 2 obręcze. Paszteciki i wycięte małe kółeczka piecz 20 minut w 200 st.
3. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Cebule obierz, zeszklij na 2 łyżeczkach masła, dołóż grzyby. Smaż 5-7 minut. Wlej śmietanę. Duś dalej, aż sos zacznie gęstnieć. Ogórki pokrój w cienkie słupki. Wrzuć do potrawki. Przypraw słodką papryką, majerankiem oraz solą i pieprzem. Podawaj w pasztecikach z ciasta francuskiego. Udekoruj, np. posiekaną natką.
Rada kucharza
Danie będzie mniej kaloryczne, jeśli zamiast śmietany użyjesz jogurtu. Dodaj go do uduszonych składników i mocno podgrzej, ale nie gotuj!
Kolorowy strogonow z warzywami
Sposób przygotowania:
1. Mięso potnij w plasterki, a potem w paski. Obsmaż na oleju. Zalej rosołem. Duś 35 minut.
2. Marchewki i cebule obierz, pokrój w plasterki. Dołóż do mięsa i duś 15 minut. Brokuł podziel na różyczki. Papryki oczyść, potnij w paseczki. Dodaj do składników w garnku i duś 10 minut. Zalej przecierem.
3. Całość doprowadź do wrzenia. Sos zagęść mąką wymieszaną z odrobiną wody. Przypraw słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Wrzuć kolby kukurydzy oraz ziemniaki pokrojone na kawałki. Od razu podawaj.
Rada kucharza
Plastry wołowiny dokładnie rozbij, a potem dopiero potnij w paski. W ten sposób duszone mięso szybciej zrobi się miękkie.