Strogonow na cztery sposoby

Boeuf stroganow to jedno z popularniejszych dań w Polsce, gdzie przywykliśmy nazywać je strogonowem. Proste składniki i nieskomplikowany sposób wykonania sprawiają, że często gości na naszych stołach. Wybierz jeden z naszych czterech przepisów i do dzieła!

Idealny dla Panów. Boeuf strogonow w sosie śmietanowym
Idealny dla Panów. Boeuf strogonow w sosie śmietanowym 123RF/PICSEL

Klasyczny strogonow w śmietanowym sosie z dodatkiem kiszonych ogórków

Sposób przygotowania:

1. Wołowinę potnij w plasterki, a następnie w paski. Pieczarki oczyść, potnij na kawałeczki, obsmaż na rozgrzanym maśle. Cebule obierz, potnij w plasterki, zrumień na smalcu. Dodaj mięso, smaż razem chwilę. Oprósz mąką, zasmaż. Zalej bulionem. Duś 30 minut. 

2. Ogórki pokrój na kawałeczki. Do mięsa dodaj pieczarki, ogórki oraz koncentrat pomidorowy i musztardę. Duś 20 minut. Pod koniec duszenia wlej śmietanę. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Podawaj, np. z ryżem.

Rada kucharza

Deskę, na której kroiłaś cebulę, przetrzyj skórką z cytryny. W ten sposób pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu i bakterii.

Drobiowy strogonow z marynowaną papryką w pomidorach
Drobiowy strogonow z marynowaną papryką w pomidorach123RF/PICSEL

Drobiowy strogonow z marynowaną papryką

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokrój w paski. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz. Grzyby potnij w plasterki.

2. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Szybko zrumień na nim mięso. Przełóż do garnka. Rozgrzej jeszcze 1 łyżkę oleju. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż pieczarki. Podsmaż je. Przełóż do mięsa. Podlej 1/2 szklanki wody. Duś przez 35 minut. 

3. Pod koniec duszenia dodaj przecier. Paprykę osącz z zalewy. Potnij w paseczki. Wrzuć do potrawki. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Udekoruj, np. ziołami.

Rada kucharza

Jeśli wolisz potrawy mniej kwaśne, to zamiast marynowanej papryki, użyj dwóch strąków pieczonej (45-50 minut w temp. 200 st).

Pyszny i efektownie podany pieczarkowy strogonow w pasztecikach
Pyszny i efektownie podany pieczarkowy strogonow w pasztecikach123RF/PICSEL

Pieczarkowy strogonow w pasztecikach

Sposób przygotowania:

1. Ciasto rozmroź, rozwałkuj. Z placka wytnij 8 kółek o śr. 7 cm. Wytnij jeszcze 16 kółek o takiej samej średnicy. Powycinaj w nich otworki, tak, by powstały obręcze.

2. Brzegi kółek i obręcze posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na kółkach ułóż po 2 obręcze. Paszteciki i wycięte małe kółeczka piecz 20 minut w 200 st. 

3. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Cebule obierz, zeszklij na 2 łyżeczkach masła, dołóż grzyby. Smaż 5-7 minut. Wlej śmietanę. Duś dalej, aż sos zacznie gęstnieć. Ogórki pokrój w cienkie słupki. Wrzuć do potrawki. Przypraw słodką papryką, majerankiem oraz solą i pieprzem. Podawaj w pasztecikach z ciasta francuskiego. Udekoruj, np. posiekaną natką. 

Rada kucharza

Danie będzie mniej kaloryczne, jeśli zamiast śmietany użyjesz jogurtu. Dodaj go do uduszonych składników i mocno podgrzej, ale nie gotuj!

Kolorowy strogonow z warzywami
Kolorowy strogonow z warzywami123RF/PICSEL

Kolorowy strogonow z warzywami

Sposób przygotowania:

1. Mięso potnij w plasterki, a potem w paski. Obsmaż na oleju. Zalej rosołem. Duś 35 minut.

2. Marchewki i cebule obierz, pokrój w plasterki. Dołóż do mięsa i duś 15 minut. Brokuł podziel na różyczki. Papryki oczyść, potnij w paseczki. Dodaj do składników w garnku i duś 10 minut. Zalej przecierem.

3. Całość doprowadź do wrzenia. Sos zagęść mąką wymieszaną z odrobiną wody. Przypraw słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Wrzuć kolby kukurydzy oraz ziemniaki pokrojone na kawałki. Od razu podawaj. 

Rada kucharza

Plastry wołowiny dokładnie rozbij, a potem dopiero potnij w paski. W ten sposób duszone mięso szybciej zrobi się miękkie.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas