Strogonow na cztery sposoby
Boeuf stroganow to jedno z popularniejszych dań w Polsce, gdzie przywykliśmy nazywać je strogonowem. Proste składniki i nieskomplikowany sposób wykonania sprawiają, że często gości na naszych stołach. Wybierz jeden z naszych czterech przepisów i do dzieła!

Klasyczny strogonow w śmietanowym sosie z dodatkiem kiszonych ogórków
Składniki
- 60 dag chudej wołowiny
- 8 pieczarek
- 5 kiszonych ogórków
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- 2 łyżki smalcu
- 1/2 szkl. śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki
- 2/3 szkl. bulionu wołowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka musztardy
- mielona słodka i ostra papryka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Wołowinę potnij w plasterki, a następnie w paski. Pieczarki oczyść, potnij na kawałeczki, obsmaż na rozgrzanym maśle. Cebule obierz, potnij w plasterki, zrumień na smalcu. Dodaj mięso, smaż razem chwilę. Oprósz mąką, zasmaż. Zalej bulionem. Duś 30 minut. 2. Ogórki pokrój na kawałeczki. Do mięsa dodaj pieczarki, ogórki oraz koncentrat pomidorowy i musztardę. Duś 20 minut. Pod koniec duszenia wlej śmietanę. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Podawaj, np. z ryżem.
Rada kucharza
Deskę, na której kroiłaś cebulę, przetrzyj skórką z cytryny. W ten sposób pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu i bakterii.

Drobiowy strogonow z marynowaną papryką
Składniki
- 60 dag mięsa gulaszowego z indyka
- 1 duża cebula
- 1 mały słoiczek marynowanej czerwonej papryki
- 40 dag pieczarek
- 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego
- mielona słodka i ostra papryka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokrój w paski. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz. Grzyby potnij w plasterki.
2. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Szybko zrumień na nim mięso. Przełóż do garnka. Rozgrzej jeszcze 1 łyżkę oleju. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż pieczarki. Podsmaż je. Przełóż do mięsa. Podlej 1/2 szklanki wody. Duś przez 35 minut. 3. Pod koniec duszenia dodaj przecier. Paprykę osącz z zalewy. Potnij w paseczki. Wrzuć do potrawki. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Udekoruj, np. ziołami.
Rada kucharza
Jeśli wolisz potrawy mniej kwaśne, to zamiast marynowanej papryki, użyj dwóch strąków pieczonej (45-50 minut w temp. 200 st).

Pieczarkowy strogonow w pasztecikach
Składniki
- 1 op. francuskiego ciasta
- 1 jajko
- 80 dag pieczarek
- 2 cebule
- 4 korniszony
- 1 szkl. śmietany kremówki
- mielona słodka papryka
- suszony majeranek
- sól
- pieprz
- masło
Sposób przygotowania:
1. Ciasto rozmroź, rozwałkuj. Z placka wytnij 8 kółek o śr. 7 cm. Wytnij jeszcze 16 kółek o takiej samej średnicy. Powycinaj w nich otworki, tak, by powstały obręcze.
2. Brzegi kółek i obręcze posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na kółkach ułóż po 2 obręcze. Paszteciki i wycięte małe kółeczka piecz 20 minut w 200 st. 3. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Cebule obierz, zeszklij na 2 łyżeczkach masła, dołóż grzyby. Smaż 5-7 minut. Wlej śmietanę. Duś dalej, aż sos zacznie gęstnieć. Ogórki pokrój w cienkie słupki. Wrzuć do potrawki. Przypraw słodką papryką, majerankiem oraz solą i pieprzem. Podawaj w pasztecikach z ciasta francuskiego. Udekoruj, np. posiekaną natką.
Rada kucharza
Danie będzie mniej kaloryczne, jeśli zamiast śmietany użyjesz jogurtu. Dodaj go do uduszonych składników i mocno podgrzej, ale nie gotuj!

Kolorowy strogonow z warzywami
Składniki
- 80 dag rostbefu
- 2 cebule
- 1 mały brokuł
- 2 marchewki
- po 1 zielonej i żółtej papryce
- 1 słoiczek minikolb kukurydzy
- 2 łyżki oleju
- 3 szkl. gorącego rosołu
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 6 ziemniaków upieczonych w mundurkach
- 1 łyżka mąki
- mielona słodka i ostra papryka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso potnij w plasterki, a potem w paski. Obsmaż na oleju. Zalej rosołem. Duś 35 minut.
2. Marchewki i cebule obierz, pokrój w plasterki. Dołóż do mięsa i duś 15 minut. Brokuł podziel na różyczki. Papryki oczyść, potnij w paseczki. Dodaj do składników w garnku i duś 10 minut. Zalej przecierem.
3. Całość doprowadź do wrzenia. Sos zagęść mąką wymieszaną z odrobiną wody. Przypraw słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Wrzuć kolby kukurydzy oraz ziemniaki pokrojone na kawałki. Od razu podawaj.
Rada kucharza
Plastry wołowiny dokładnie rozbij, a potem dopiero potnij w paski. W ten sposób duszone mięso szybciej zrobi się miękkie.