Reklama

Reklama

Strogonow na cztery sposoby

Boeuf stroganow to jedno z popularniejszych dań w Polsce, gdzie przywykliśmy nazywać je strogonowem. Proste składniki i nieskomplikowany sposób wykonania sprawiają, że często gości na naszych stołach. Wybierz jeden z naszych czterech przepisów i do dzieła!

Klasyczny strogonow w śmietanowym sosie z dodatkiem kiszonych ogórków

Czas przyrządzenia: 70 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 60 dag chudej wołowiny
  • 8 pieczarek
  • 5 kiszonych ogórków
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki
  • 2/3 szkl. bulionu wołowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • mielona słodka i ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Wołowinę potnij w plasterki, a następnie w paski. Pieczarki oczyść, potnij na kawałeczki, obsmaż na rozgrzanym maśle. Cebule obierz, potnij w plasterki, zrumień na smalcu. Dodaj mięso, smaż razem chwilę. Oprósz mąką, zasmaż. Zalej bulionem. Duś 30 minut. 

2. Ogórki pokrój na kawałeczki. Do mięsa dodaj pieczarki, ogórki oraz koncentrat pomidorowy i musztardę. Duś 20 minut. Pod koniec duszenia wlej śmietanę. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Podawaj, np. z ryżem.

Rada kucharza

Reklama

Deskę, na której kroiłaś cebulę, przetrzyj skórką z cytryny. W ten sposób pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu i bakterii.


Dowiedz się więcej na temat: strogonow | boeuf strogonow

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje