Strucla drezdeńska pełna moreli
Wyśmienite ciasto drożdżowe

Składniki
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. mleka
- 1 op. suszonych drożdży
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka skórki z cytryny
- po 5 dag rodzynek i żurawiny
- 20 dag suszonych moreli
- 25 dag masła
- 1/4 szkl. likieru morelowego
- 1 szkl. cukru pudru
Sposób przygotowania
1. Morele pokrój. Wymieszaj z rodzynkami i żurawiną, namocz w likierze. Połowę masła stop. Mleko lekko podgrzej, rozpuść w nim drożdże. Do miseczki wsyp mąkę, cukier i skórkę cytrynową. Wlej mleko z drożdżami. Zagnieć ciasto, dodając stopione masło. Pod koniec zagniatania dodaj bakalie. Ciasto odstaw na godzinę. Ponownie zagnieć. Uformuj struclę. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 50 min w temp. 180 st. C. 2. Pozostałe masło stop. Ciepłe ciasto na przemian smaruj porcjami masła i posypuj cukrem pudrem. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz całe masło i cukier puder.