Styria - "spiżarnia" Austrii
W Styrii wszystko się kręci wokół jedzenia i picia. Oczywiście nie chodzi tu o dostarczanie organizmowi niezbędnych do życia składników, lecz o przyjemność, z jaką wiąże się ta czynność.

Na tym Styryjczycy się znają, z tego są dumni i z tego czerpią pełnymi garściami: Styria to wyjątkowo żyzny kraj na śródziemnomorskim południu. W "Sadzie Austrii" dojrzewają głównie winorośle, dynie i jabłka, jak również owoce jagodowe, fasola, chrzan i wiele, wiele innych. Z kolei alpejska północ dostarcza produkty na główne dania, takie jak delikatne mięso wołowe "Styria beef", "alpejska" wołowina i ryby, jak złotopstrąg ze styryjskich jezior.
Jako kulinarne specjalności i ambasadorowie kuchni styryjskiej polecają się styryjskie wino, połyskujący zielono olej z pestek dyni i styryjskie jabłka. Pochodzący ze słonecznego południa smakowity triumwirat dowodzi, że oprócz smaku liczy się także dobra zabawa i pomysłowość. Jest serwowany z szacunkiem dla tradycji i wielką kreatywnością w lokalach zwanych "Buschenschank" (tradycyjnych gospodach Weinlandu), wiejskich karczmach i restauracjach dla smakoszy, degustowany w winiarniach, winotekach, przydomowych sklepikach i na targach rolnych. Okresy kwitnienia, zbioru i produkcji zachęcają do wspólnego świętowania i patronują wydarzeniom sportowym i kulturalnym. Jako "podarunki od natury" te trzy produkty od niedawna rozpieszczają także zmysły w Styryjskiej Krainie Ciepłych Źródeł (Steirisches Thermenland): Masaż jabłkowy oczyszcza, peeling z wytłoków z winogron pobudza krążenie, aromatyczna kąpiel z olejkiem z pestek z dyni w połączeniu z wodą termalną regeneruje ciało, umysł i duszę.
Styryjskie wino
Styryjscy winiarze serwują najczystsze wino w dosłownym tego słowa znaczeniu. Długa tradycja upraw winorośli i konsekwentna praca nad jakością w wykonaniu około 3 000 styryjskich winiarzy składają się na światową sławę miejscowych odmian. Szlachetny trunek dojrzewa w trzech rejonach uprawy winorośli i zaprasza do odwiedzin wzdłuż ośmiu szlaków wina. Jako pierwsze wyróżnia się białe wino z takimi gatunkami jak Welschriesling, Sauvignon blanc czy Morillon (Chardonnay). 77 proc. z ok. 4 000 ha łącznej powierzchni upraw winorośli jest przeznaczone wyłącznie do produkcji białego wina, 12 proc. wina czerwonego, takiego jak Blauer Zweigelt, St. Laurent i Blauburger; pozostałe 11 proc. zajmuje Schilcher - różowe wino o chronionym pochodzeniu geograficznym: Lekki, wytrawny Schilcher, o barwie od jasnoczerwonej do rubinowej, jest wytwarzany z winogron odmiany blauer wildbacher i występuje tylko w Styrii. Mimo, że tylko 7 proc. austriackiej produkcji wina pochodzi ze Styrii, produkowane tu 220.000 hektolitrów wina nieodmiennie zaskakuje nie tylko miłośników tego trunku, ale również międzynarodowych krytyków, którzy nie szczędzą pochwał i wyróżnień.
Styryjski olej z pestek dyni
Składniki
To, co w lecie tylko zapowiadają rozległe zielone pola z wielkimi, jaskrawożółtymi plamami, w jesieni okazuje się smakowitym "bogactwem naturalnym" - styryjska dynia oleista, z której robi się sławny również poza granicami regionu olej z pestek dyni. Orzechowy smak i wysoka zawartość witamin i mikroelementów w styryjskim oleju z pestek dyni już dawno podbiły podniebienia koneserów z wielu krajów. 10 000 styryjskich hodowców dyni nie narzeka na brak popytu. Mimo najczęściej niewielkich powierzchni uprawowych po ok. 1,4 ha, w 60 styryjskich tłoczniach oleju produkuje się rocznie dwa miliony litrów oleju z pestek dyni. Od jajecznicy przez zupy aż do potraw słodkich - olej poprawia smak jedzenia. Aby uzyskać jeden litr cennego oleju do prasy musi trafić ok. 2,5 kg pestek. Olej jest tłoczony przez cały rok, a chroniona europejska marka regionalna - "ggA" - chronione oznaczenie geograficzne - pozwala określić jego pochodzenie wstecz aż do pola, na którym urosła dynia. Tym samym razem z szampanem, Prosciutto di Parma, Prosciutto di San Daniele czy greckim serem Feta olej ten zalicza się do najlepiej kontrolowanych, najbardziej elitarnych i ekskluzywnych specjalności w Europie.