Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa. Jest świetnym dodatkiem do obiadu, robi się ją błyskawicznie, smakuje dzieciom. Jedzmy ją jak najczęściej!
Sposób przygotowania:
1. Kapustę oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj. Wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem, dodaj łyżeczkę cukru oraz pół łyżeczki soli. Gotuj 2-3 minuty. Na koniec dodaj 1-2 łyżeczki octu lub soku z cytryny.
2. Kapustę odlej, pozostaw na sicie do osączenia i ostudzenia. W tym czasie obierz i opłucz marchewkę. Zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę poszatkuj w kosteczkę. Jabłko pozostaw ze skórką (umyj i osusz). Pokrój na ćwiartki, usuwając gniazdo nasienne. Zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
3. Wystudzoną czerwoną kapustę wymieszaj w misce razem z marchewką, czerwoną cebulą oraz jabłkiem. Dodaj posiekane na kawałki suszone śliwki bez pestek.
4. Oliwę utrzyj z miodem. Dodaj po sporej szczypcie soli oraz pieprzu. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny lub octem. Połącz z surówką, wymieszaj.
Sposób babuni
Czerwona kapusta bardzo dobrze znosi chłód i długie przechowywanie. Niewykorzystaną część główki możesz więc zamrozić (będzie dobra nawet do 9 miesięcy) lub trzymać w lodówce około 3 tygodnie. Surówka z czerwonej kapusty będzie mogła być na twoim stole częściej!
* * *
Zobacz więcej: