Reklama

Reklama

Surówka z czerwonej kapusty

To prawdziwa bomba witaminowa. Warto, żeby zagościła na świątecznym stole.

Czas przyrządzenia: ok. 25 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1/3 główki czerwonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 winne jabłko
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • cukier
  • kilka suszonych śliwek
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny lub ocet ryżowy do smaku

Sposób przygotowania:

1. Kapustę oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj. Wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem, dodaj łyżeczkę cukru oraz pół łyżeczki soli. Gotuj 2-3 minuty. Na koniec dodaj 1-2 łyżeczki octu lub soku z cytryny.

Reklama

2. Kapustę odlej, pozostaw na sicie do osączenia i ostudzenia. W tym czasie obierz i opłucz  marchewkę. Zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę poszatkuj w kosteczkę. Jabłko pozostaw ze skórką (umyj i osusz). Pokrój na ćwiartki, usuwając gniazdo nasienne. Zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.

3. Wystudzoną czerwoną kapustę wymieszaj w misce razem z marchewką, czerwoną cebulą oraz jabłkiem. Dodaj posiekane na kawałki suszone śliwki bez pestek.

4. Oliwę utrzyj z miodem. Dodaj po sporej szczypcie soli oraz pieprzu. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny lub octem. Połącz z surówką, wymieszaj.

Sposób babuni

Czerwona kapusta bardzo dobrze znosi chłód i długie przechowywanie. Niewykorzystaną część główki możesz więc zamrozić (będzie dobra nawet do 9 miesięcy) lub trzymać w lodówce około 3 tygodnie.


Dowiedz się więcej na temat: surówka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje