Surówka z czerwonej kapusty
Idealna do obiadu!
Składniki
- ½ główki czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- 1 pęczek natki pietruszk
- 4 łyżki oleju roślinnego
- ½ szklanki czerwonego octu winnego
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki cebuli w proszku
- ¼ łyżeczki czosnku w proszku
Sposób przygotowania
Kapustę zszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce. Natkę pietruszki drobno posiekać.
W misce wymieszać olej, ocet, cukier, sól, pieprz, aby uzyskać sos.
Posiekaną czerwoną kapustę i marchewkę oraz natkę pietruszki przełożyć do dużej miski. Polać sosem i wymieszać.
Przykryć miskę i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.