Surówka z selera

Aktualizacja

Stanowi smaczny, wartościowy i wyrazisty dodatek do obiadu. Jest też bardzo szybka w przygotowaniu.

Rodzynki i jabłko nadają surówce delikatną słodycz
Rodzynki i jabłko nadają surówce delikatną słodycz123RF/PICSEL

1. Seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, tak samo postępujemy z jabłkiem.

2. Starte składniki skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, mieszamy. 

3. Osobno łączymy majonez z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szczyptę cukru.

4. Powstałym sosem polewamy surówkę, dodajemy rodzynki, starannie mieszamy. Schładzamy całość w lodówce (ok. 1-2 godzin).

Poznaj też przepisy na inne surówki:

Zobacz także:

Jak zrobić zupę selerową z wędzoną szynką?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas