Surówka z serem i koprem włoskim
Zdrowa przekąska.
Składniki:
- koper włoski
- garść rukoli
- 20 dag sera cheddar
- główka młodej kapusty
- 2 świeże zielone ogórki
- 2 łyżeczki sezamu
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Warzywa umyj, osusz. Sezam upraż na suchej patelni. Kapustę poszatkuj na drobne paski. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Koper włoski pokrój w słupki. Ogórki obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
2. Do miski wrzuć kapustę, koper włoski, ogórki, ser i sezam.
3. Do słoiczka wlej pół szklanki bardzo ciepłej wody. Dodaj miód i musztardę, zakręć słoik i potrząsaj nim przez chwilę, by wszystkie składniki rozpuściły się w wodzie. Wlej olej, dokładnie wymieszaj. Sosem polej warzywa, całość przypraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj.
4. Surówkę możesz podać jako dodatek do drugiego dania albo jako przekąskę z grzankami lub pieczywem czosnkowym.