Reklama

Reklama

Sushi po polsku

Japoński przysmak zadomowił się u nas już do tego stopnia, że doczekał się rodzimych wersji z tradycyjnymi polskimi specjałami... Takie sushi też kusi!

Naleśnikowe sushi z łososiem

Czas przyrządzenia: ok. 25 mn + pęcznienie ciasta
Składniki dla: 6 porcji

Składniki - naleśniki:

  • 2 jajka
  • 2/3 szkl. mleka
  • ok. 2/3 szkl. wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • olej do smażenia

Składniki - nadzienie:

  • 20 dag wędzonego łososia (w plasterkach)
  • 2 op. serka kanapkowego
  • ocet i cukier
  • sałata
  • 1/2 pęczka koperku

Sposób przygotowania:

1. Do wysokiego naczynia wlej mleko oraz wodę. Dodaj sos sojowy i jajka. Wsyp mąkę. Składniki wymieszaj mikserem. Ciasto naleśnikowe odstaw pod przykryciem na 20 minut. W tym czasie umyj sałatę i koperek. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, a koperek grubo posiekaj. Na patelni rozgrzewaj olej. Wylewaj porcje ciasta. Smaż naleśniki na rumiano z obu stron (z podanej porcji składników wyjdzie 8-10 sztuk).

2. Kiedy placki lekko przestygną, posmaruj je serkiem przyprawionym na słodko-kwaśno octem i cukrem. Posyp koperkiem. Obłóż listkami sałaty i plastrami łososia. Zwiń i włóż do lodówki. Przed podaniem pokrój na plasterki (szer. ok. 5 cm). Zepnij je wykałaczkami.

Reklama

Wersja light

Mąkę pszenną zamień na pełnoziarnistą. Ma ona dużo więcej witamin i błonnika. Dzięki temu zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Naleśniki smaż bez oleju. Wystarczy dobra patelnia  (z nieprzywierającą powłoką), by nie dodawać dodatkowego tłuszczu do potraw. Serek zamień na ten z mniejszą ilości tłuszczu.

Wersja na mocne włosy

Serek wymieszaj z 10 dag pestek słonecznika. Zawierają cynk, który bierze udział w wytwarzaniu białka niezbędnego do prawidłowego wzrostu włosów. Słonecznik jest bogaty też w miedź, która uczestniczy w tworzeniu melaniny, naturalnego barwnika włosów.


Sushi nadziewane kaszą i rybą

Czas przyrządzenia: ok. 25 min + gotowanie kaszy
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 3 szklanki komosy albo kaszy jaglanej
  • 8 łyżek octu jabłkowego
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czerwona cebula
  • 6 arkuszy nori
  • 30 dag wędzonej makreli
  • 1 marchewka
  • 1 mała papryka
  • 1/2 świeżego ogórka
  • kiełki sojowe do posypania

Sposób przygotowania:

1. Kaszę ugotuj tak, by była gęsta i kleista (ok. 15 minut). Domieszaj ocet, cukier i sól.

2. Warzywa w zależności od rodzaju oczyść, obierz, umyj, potnij w słupki. Rybę oczyść  z ości, podziel na kawałki.

3. Na macie bambusowej połóż płat nori (błyszczącą stroną do dołu). Rozłóż 1/6 kaszy. Wzdłuż dolnego boku zrób wgłębienie. Włóż w nie 1/6 warzyw oraz ryby. Zwiń, potnij na 6 kawałków. Z reszty składników przygotuj jeszcze 5 rulonów. Udekoruj kiełkami.

Wersja light

By to sushi odchudzić, zmniejsz ilość komosy o połowę. Za to dodaj 2 razy więcej papryki oraz ogórka.

Makrelę zamień na 18 krewetek. Krewetki oczyść, nabij każdą na wykałaczkę  - dzięki temu nie będą się zawijały podczas gotowania. Tak przygotowane krewetki gotuj w osolonej wodzie ok. 2 minut. Ułóż po 3 krewetki na każdym płacie.

Wersja przy refluksie

Jeśli cierpisz na tę przypadłość, powinnaś zadbać o dietę lekkostrawną z ograniczoną ilością tłuszczów. Dlatego zrezygnuj z wędzonej makreli.

Świetnie zastąpi ją polędwica z dorsza. Rybę upiecz w folii z dodatkiem cytryny oraz świeżego rozmarynu (30 minut w 180 st.). Razem z rybą  możesz upiec również 3 marchewki.

Zrezygnuj z octu, cebuli, papryki oraz ogórka. Zamień je na 2 garści świeżego szpinaku.

Buraczane sushi ze śledziem

Czas przyrządzenia: 20 min + gotowanie buraków
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 6 buraków czerwonych
  • 1 marchewka
  • 6 filetów śledziowych matiasów
  • 40 dag paluszków surimi
  • 6 łyżeczek tartego chrzanu
  • 2/3 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1/2 szkl. majonezu
  • ocet ryżowy (ew. jabłkowy)
  • sos sojowy
  • cukier

Sposób przygotowania:

1. Buraczki ugotuj do miękkości (ok. 75 minut). Wystudź. Potem krajalnicą pokrój na cieniutkie plasterki. Marchewkę obierz, zetrzyj. Paluszki surimi i matiasy pokrój na kawałki. Śmietanę połącz z majonezem. Przypraw chrzanem, sosem sojowym, octem oraz cukrem.

2. Na macie do sushi ułóż 1/6 plasterków buraków. Posmaruj je 1/6 sosu. Wyłóż 1/6 śledzi i paluszków. Posyp odrobiną marchewki. Zwiń. Rulon potnij na 6 kawałków. Z pozostałych składników zrób jeszcze 5 rulonów.

Wersja light

Śmietanę i majonez zamień na serek naturalny, to znacznie ograniczy kaloryczność oraz ilość tłuszczu w tym daniu.

Surimi zamień na 5 startych ogórków kiszonych. Są one naturalnym prebiotykiem. Dzięki zawartemu w nich kwasowi mlekowemu poprawiają pracę układu pokarmowego.

Wersja przy kamicy nerkowej

Osoby borykające się z chorobami nerek powinny unikać buraków. Zawierają one szczawiany, które powodują powstawanie kamieni w nerkach. Dlatego zamień je na 6 tortilli. Podgrzej je na patelni, by łatwiej je zwinąć.

Jeśli cierpisz na tę przypadłość, powinnaś zadbać o dietę lekkostrawną z ograniczoną ilością tłuszczów. Dlatego zrezygnuj z wędzonej makreli.

Świetnie zastąpi ją polędwica z dorsza. Rybę upiecz w folii z dodatkiem cytryny oraz świeżego rozmarynu (30 minut w 180 st.). Razem z rybą  możesz upiec również 3 marchewki.

Zrezygnuj z octu, cebuli, papryki oraz ogórka. Zamień je na 2 garści świeżego szpinaku.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje