Reklama

Reklama

Sushi po polsku

Japoński przysmak zadomowił się u nas już do tego stopnia, że doczekał się rodzimych wersji z tradycyjnymi polskimi specjałami... Takie sushi też kusi!

Naleśnikowe sushi z łososiem

Czas przyrządzenia: ok. 25 mn + pęcznienie ciasta
Składniki dla: 6 porcji

Składniki - naleśniki:

  • 2 jajka
  • 2/3 szkl. mleka
  • ok. 2/3 szkl. wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • olej do smażenia

Składniki - nadzienie:

  • 20 dag wędzonego łososia (w plasterkach)
  • 2 op. serka kanapkowego
  • ocet i cukier
  • sałata
  • 1/2 pęczka koperku

Sposób przygotowania:

1. Do wysokiego naczynia wlej mleko oraz wodę. Dodaj sos sojowy i jajka. Wsyp mąkę. Składniki wymieszaj mikserem. Ciasto naleśnikowe odstaw pod przykryciem na 20 minut. W tym czasie umyj sałatę i koperek. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, a koperek grubo posiekaj. Na patelni rozgrzewaj olej. Wylewaj porcje ciasta. Smaż naleśniki na rumiano z obu stron (z podanej porcji składników wyjdzie 8-10 sztuk).

Reklama

2. Kiedy placki lekko przestygną, posmaruj je serkiem przyprawionym na słodko-kwaśno octem i cukrem. Posyp koperkiem. Obłóż listkami sałaty i plastrami łososia. Zwiń i włóż do lodówki. Przed podaniem pokrój na plasterki (szer. ok. 5 cm). Zepnij je wykałaczkami.

Wersja light

Mąkę pszenną zamień na pełnoziarnistą. Ma ona dużo więcej witamin i błonnika. Dzięki temu zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Naleśniki smaż bez oleju. Wystarczy dobra patelnia  (z nieprzywierającą powłoką), by nie dodawać dodatkowego tłuszczu do potraw. Serek zamień na ten z mniejszą ilości tłuszczu.

Wersja na mocne włosy

Serek wymieszaj z 10 dag pestek słonecznika. Zawierają cynk, który bierze udział w wytwarzaniu białka niezbędnego do prawidłowego wzrostu włosów. Słonecznik jest bogaty też w miedź, która uczestniczy w tworzeniu melaniny, naturalnego barwnika włosów.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje