Sushi po polsku

Naleśnikowe sushi z łososiem
Naleśnikowe sushi z łososiem123RF/PICSEL

Naleśnikowe sushi z łososiem

Składniki

- naleśniki:

  • 2 jajka
  • 2/3 szkl. mleka
  • ok. 2/3 szkl. wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • olej do smażenia

- nadzienie:

  • 20 dag wędzonego łososia (w plasterkach)
  • 2 op. serka kanapkowego
  • ocet i cukier
  • sałata
  • 1/2 pęczka koperku
6 porcji

Sposób przygotowania:

Wersja light

Wersja na mocne włosy

Sushi nadziewane kaszą i rybą

Sushi nadziewane kaszą i rybą
Sushi nadziewane kaszą i rybą123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 szklanki komosy albo kaszy jaglanej
  • 8 łyżek octu jabłkowego
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czerwona cebula
  • 6 arkuszy nori
  • 30 dag wędzonej makreli
  • 1 marchewka
  • 1 mała papryka
  • 1/2 świeżego ogórka
  • kiełki sojowe do posypania
6 porcji

Sposób przygotowania:

Wersja light

Wersja przy refluksie

Buraczane sushi ze śledziem

Buraczane sushi ze śledziem
Buraczane sushi ze śledziem123RF/PICSEL

Składniki

  • 6 buraków czerwonych
  • 1 marchewka
  • 6 filetów śledziowych matiasów
  • 40 dag paluszków surimi
  • 6 łyżeczek tartego chrzanu
  • 2/3 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1/2 szkl. majonezu
  • ocet ryżowy (ew. jabłkowy)
  • sos sojowy
  • cukier
6 porcji

Sposób przygotowania:

Wersja light

Wersja przy kamicy nerkowej

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?