Składniki: - glony do sushi (nori), - ryż do sushi, - świeży filet z tuńczyka, - ogórek świeży, - ocet ryżowy, - sól, cukier do smaku, - wasabi w paście, - sos sojowy Wykonanie: Ryż do sushi parokrotnie wypłukać w wodzie, do momentu, aż woda będzie czysta. Następnie w proporcjach 1:1 (woda, ryż) ugotować ryż do miękkości często mieszając. W razie potrzeby dodać jeszcze troszkę wody. Powstanie lepka masa ryżowa, którą trzeba wystudzić i doprawić do smaku solą, octem ryżowym i odrobiną cukru. Na macie do rolowania położyć glony (jeden arkusz) następnie mniej więcej na jednej trzeciej ułożyć warstwę ryżu (ok. 1cm) a w środek ryżu pasek tuńczyka i świeżego ogórka. Posługując się matą uformować rulonik i pokroić go na jednokęsowe kawałki. Małą ilość wasabi dokładnie wymieszać z sosem sojowym( ok. ½ łyżeczki wasabi i 50ml. sosu sojowego). Maczać porcje sushi w powstałym sosie używając pałeczek bądź rączek. Smacznego!