Suszone morele: Jak wpływają na zdrowie?

Suszone morele są niezwykle soczyste, a ilość substancji odżywczych w ich składzie jest naprawdę imponująca. Z tego względu warto znaleźć dla nich miejsce w codziennym jadłospisie i nie traktować wyłącznie w kategoriach ozdoby domowych wypieków. Na co pomagają suszone morele? Wspierają odporność i pomagają dbać o sokoli wzrok. Powinny znaleźć się w diecie osób aktywnie uprawiających sport. Jakie jeszcze są ich zalety i czy istnieją jakieś przeciwwskazania do ich spożywania? Poznaj wszystkie sekrety tych wyjątkowych bakalii.

Suszone morele zajadaj nie tylko na deser. Pasują też do dań wytrawnych
Suszone morele zajadaj nie tylko na deser. Pasują też do dań wytrawnych123RF/PICSEL

Co trzeba wiedzieć o morelach?

Szacuje się, że z ich właściwości korzystano już sześć tysięcy lat temu, a ich pierwsze uprawy zlokalizowane były na terenach Chin. Współcześnie w tej dziedzinie przoduje Turcja - właśnie ten ciepły rejon o niskiej wilgotności stwarza idealne warunki do rozwoju owoców. Choć cieszyć się ich soczystym i słodkim miąższem można na surowo, suszenie owoców ma bardzo długą historię sięgającą starożytności. Już wtedy odkryto, że to kapitalny sposób na przedłużenie ich przydatności do spożycia. Do dnia dzisiejszego morele suszy się w całości. Dzięki temu zachowują swoje najcenniejsze walory smakowe oraz wartość odżywczą.

Czy morele suszone są zdrowe?

Wiele mówi się o spożywaniu owoców w formie surowej jako ich najlepszej wersji. Okazuje się jednak, że suszonym morelom również niczego nie brakuje. Proces suszenia zmniejsza procentowy udział wody w ich składzie, przez co substancje odżywcze - witaminy i składniki mineralne - są bardziej skoncentrowane. Na korzyść suszonych moreli względem świeżych owoców przemawia także wyższa zawartość błonnika, dzięki któremu dłużej czujemy się najedzeni. Sprzyja on również pracy jelit, regulując wypróżnienia.

Musimy jednak pamiętać, że suszone morele stają się bardziej kaloryczną przekąską niż surowe owoce, więc trzeba z rozsądkiem podchodzić do ich jedzenia. Dla przykładu: 100 g surowych owoców zawiera około 47 kcal. Taka sama ilość moreli w wersji suszonej to aż 240 kcal.

Schab z morelami na kanapkiInteria Kulinaria

Skład i właściwości suszonych moreli

Zachęcający kolor owoców jest efektem występowania w ich składzie beta-karotenu, czyli substancji niezbędnej do wytwarzania w ludzkim organizmie witaminy A. To ona w dużej mierze warunkuje zachowanie ostrości widzenia oraz pięknej skóry, wspiera również odporność. W tym miejscu nie można pominąć witaminy C, której suszone morele również są doskonałym źródłem. Ich spożywanie pomaga dostarczyć cenne witaminy z grupy B, niacynę i witaminę E, spowalniającą procesy starzenia.

Suszone owoce to skarbnica żelaza i boru. O ile o właściwościach żelaza słyszy się sporo, o tyle bor może być nieco bardziej zagadkowym składnikiem. Tymczasem nie należy pomijać go w diecie, ponieważ korzystnie wpływa na procesy metaboliczne, układ kostny i przyspiesza gojenie się ran. Morele warto uwzględnić w diecie, jeśli chcemy odkwasić organizm. Powinny o tym pamiętać osoby, które na co dzień spożywają dużo mięsa i wędlin.

Kto powinien włączyć morele do menu?

Po suszone morele warto sięgać, gdy pojawia się ochota na słodycze. To zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie niż wyprawa do sklepu po zapasy batonów, ciastek czy cukierków. Komu i kiedy szczególnie się przysłużą?

Osoby aktywne fizycznie: Nie trzeba być profesjonalnym sportowcem, by docenić te suszone owoce. Zdrowo dodają energii, więc warto zjeść porcję po treningu na siłowni, joggingu albo zajęciach fitness. Miejmy je pod ręką, gdy wybieramy się na dłuższą pieszą wycieczkę.

Masz problemy ze skórą? Wspomniany beta-karoten sprzyja nie tylko uzyskaniu pięknej opalenizny. Składniki zawarte w bakaliach pomogą w uzyskaniu zdrowego kolorytu cery, a także w utrzymaniu elastyczności skóry i opóźnieniu pojawienia się zmarszczek. Wspierają kuracje przeciwtrądzikowe.

Dużo czasu spędzasz przy komputerze? Ekrany są niemalże wszędzie. Jeśli nie siedzimy przy komputerze, regularnie sięgamy po smartfona. To wszystko ma negatywny wpływ na wzrok, więc morele są obowiązkowym punktem jadłospisu. O ochronę dla oczu powinni zadbać także seniorzy.

Morele na anemię: Mało urozmaicona dieta może sprzyjać pojawieniu się anemii. Szczególnie narażone są również kobiety w ciąży i o obfitych miesiączkach. Żelazo obecne w składzie suszonych owoców pomoże uzupełnić niedobory tego pierwiastka, który odpowiada za procesy krwiotwórcze.

Sposób na nadciśnienie: Morele są skarbnicą potasu, który wpływa na regulowanie poziomu ciśnienia tętniczego. Choć nie zastąpią leków i konsultacji z lekarzem, warto jeść je profilaktycznie.

Suszone morele smakują tak samo dobrze niezależnie od pory roku
Suszone morele smakują tak samo dobrze niezależnie od pory roku123RF/PICSEL

Suszone morele: Przeciwwskazania

Jak zostało już wspomniane, suszone morele są dość kaloryczną przekąską, więc unikać jedzenia w nadmiarze powinny osoby stosujące dietę redukcyjną. W takiej sytuacji bakalie najlepiej jest dodawać do posiłków, przez co łatwiej będzie kontrolować ich ilość. Odruchowe sięganie do miseczki z bakaliami między głównymi posiłkami może być nieco zwodnicze. Suszone owoce nie są polecane dla diabetyków. Ich włączenie do jadłospisu w niewielkich ilościach zawsze należy skonsultować z lekarzem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas