Składniki: - gęś z podrobami, - sól, pieprz, - pęczek szałwii, - 2-3 gałązki świeżego rozmarynu, - pęczek oregano, - 5 średniej wielkości cebul, - 4-5 ząbków czosnku, - 500 g pomidorków koktajlowych, - pęczek bazylii, - 4-5 łyżek oliwy z oliwek, - 1,2 kg Gnocchi Przygotowanie: Gęś natrzeć solą i pieprzem. Szałwię, rozmaryn i oregano posiekać. 3 cebule i 3 ząbki czosnku obrać, pokroić na duże kawałki i zmieszać z ziołami, nadziać tym gęś. Skrzydełka założyć na grzbiet, nóżki związać. Gęś ułożyć grzbietem do spodu na blasze, wlać 1/8 l wody i piec w 200 st. C przez 3,5 - 4 godziny. Po 1,5 - 2 godz. gęś obrócić, tłuszcz zlać, podroby ułożyć wokół gęsi. Stopniowo dolewać 0,5 l wody. Pozostała cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory poprzekrawać, bazylię pokroić w paseczki. Na oliwie przesmażyć czosnek i cebulę, dodać pomidory. Dusić 5 minut pod przykryciem. Gnocchi wrzucić do wrzątku na 2 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą. Gnocchi i bazylię wmieszać do pomidorów. 10 minut przed końcem pieczenia gęś skropić osoloną wodą. Sos spod gęsi zlać, zebrać tłuszcz. Sos wlać do gnocchi doprawić solą i pieprzem. Gęś transzować i podawać z Gnocchi. Czas przygotowania: 270 minut Jedna porcja zawiera: 3520 kJ/841 kcal