Reklama

Reklama

Świąteczna gęś po włosku

Z Gnocchi i pomidorami

Składniki:

- gęś z podrobami,
- sól, pieprz,
- pęczek szałwii,
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu,
- pęczek oregano,
- 5 średniej wielkości cebul,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 500 g pomidorków koktajlowych,
- pęczek bazylii,
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1,2 kg Gnocchi

Przygotowanie:

Gęś natrzeć solą i pieprzem. Szałwię, rozmaryn i oregano posiekać. 3 cebule i 3 ząbki czosnku obrać, pokroić na duże kawałki i zmieszać z ziołami, nadziać tym gęś. Skrzydełka założyć na grzbiet, nóżki związać. Gęś ułożyć grzbietem do spodu na blasze, wlać 1/8 l wody i piec w 200 st. C przez 3,5 - 4 godziny. Po 1,5 - 2 godz. gęś obrócić, tłuszcz zlać, podroby ułożyć wokół gęsi. Stopniowo dolewać 0,5 l wody. Pozostała cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory poprzekrawać, bazylię pokroić w paseczki. Na oliwie przesmażyć czosnek i cebulę, dodać pomidory. Dusić 5 minut pod przykryciem.
Gnocchi wrzucić do wrzątku na 2 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą. Gnocchi i bazylię wmieszać do pomidorów.
10 minut przed końcem pieczenia gęś skropić osoloną wodą.
Sos spod gęsi zlać, zebrać tłuszcz. Sos wlać do gnocchi doprawić solą i pieprzem. Gęś transzować i podawać z Gnocchi.
Czas przygotowania: 270 minut
Jedna porcja zawiera: 3520 kJ/841 kcal

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje