Składniki na 4 porcje: - 1sprawiona kaczka (1,5 kg), - sól, czarny pieprz, - pęczek tymianku, - 2 marchewki, - 3 średniej wielkości cebule, - 400 ml zredukowanego bulionu z kaczki, - 800 g mączystych ziemniaków, - małą główkę kapusty włoskiej, - słoik marynowanych kurek, - 25 g masła, - łyżka mąki, - 100 g śmietany, - łyżeczkę bulionu warzywnego instant, - starta gałka muszkatołowa, - 3 żółtka, - ok. 100 g migdałów w płatkach, - łyżeczka mąki ziemniaczanej, - plastry pomarańczy do dekoracji, - litr oleju Przygotowanie: Kaczkę natrzeć z zewnątrz i od wewnątrz solą i pieprzem. Część tymianku odłożyć do dekoracji, resztę grubo posiekać i włożyć do kaczki. Skrzydełka założyć na grzbiet, nóżki związać. Na blachę piekarnika wylać 1/8 litra wody, ułożyć kaczkę grzbietem do góry i piec ok. 2-2,5. godziny w temp. 175 st. Marchewki i dwie cebule pokroić na kawałki i po godzinie pieczenia również ułożyć na blasze. Kaczkę obrócić. Piec polewając zredukowanym bulionem. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Kapustę pokroić w drobne paski. Pozostałą cebulę pokroić w kostkę. Cebulę i odsączone kurki poddusić na tłuszczu, dodać kapustę, a następnie mąkę. Dolać 150 ml wody i śmietanę. Zagotować dodać bulion i gotować jeszcze przez 15 minut pod przykryciem. Ziemniaki obrać ze skórki i ubić, a następnie doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać żółtka i wszystko wyrobić za pomocą robota kuchennego. Olej wlać do wysokiego garnka. Porcjami nabierać masę ziemniaczaną, formować owalne krokieciki, obtaczać je w płatkach migdałowych i smażyć na głębokim tłuszczu. Sos spod kaczki zebrać do rondelka, zgęścić mąką ziemniaczaną roztrzepaną z odrobiną wody, doprawić solą i pieprzem. Kaczkę transzować i nakładać na talerze z kapustą i ziemniaczanymi krokietami. Dekorować plastrami pomarańczy i tymiankiem.