Reklama

Reklama

Świąteczna mięsna plecionka

Plecionkę możesz serwować na ciepło i na zimno. Będą do niej pasować aromatyczne sosy podane w sosjerce.

Składniki

  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowego – z szynki lub z łopatki
  • 20 dag mięsa mielonego drobiowego
  • 1 płat świeżego ciasta francuskiego (ok. 35 dag)
  • 2 cebule
  • 1 kajzerka
  • 15 dag twardego sera żółtego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki i ziół prowansalskich
  • sól qpieprz mielony
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Czosnek obierz, zgnieć nożem i posiekaj. Nagrzej piekarnik do 170 st. Rozwałkuj ciasto. Cebule obierz i posiekaj w kosteczkę. Kajzerkę zamocz w 1/3 szkl. wody lub mleka. Ser żółty zetrzyj na drobnej tarce. 

Reklama

2. Cebulę zeszklij na łyżce oleju, dodaj czosnek i od razu zdejmij z ognia. Oba rodzaje mięsa wymieszaj z cebulą, odciśniętą kajzerką, serem, 2 jajkami i przyprawami. Wyrabiaj przez kilka minut. 

3. Mięso uformuj w rulon. Połóż na cieście i odetnij taki jego kawałek, by objął mięso, zostawiając wolny wierzch. Ciasto dociśnij. Posmaruj je z każdej strony jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Rulon przetnij wzdłuż na 2 części. 

4. Z obu części zapleć warkocz, (stroną z mięsem do góry). Posmaruj wierzch resztką jajka. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika i piecz 60-70 minut (na pierwsze 20 minut przykryj warkocz folią aluminiową). 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje