Świąteczna mięsna plecionka
Plecionkę możesz serwować na ciepło i na zimno. Będą do niej pasować aromatyczne sosy podane w sosjerce.
Sposób przygotowania
1. Czosnek obierz, zgnieć nożem i posiekaj. Nagrzej piekarnik do 170 st. Rozwałkuj ciasto. Cebule obierz i posiekaj w kosteczkę. Kajzerkę zamocz w 1/3 szkl. wody lub mleka. Ser żółty zetrzyj na drobnej tarce.
2. Cebulę zeszklij na łyżce oleju, dodaj czosnek i od razu zdejmij z ognia. Oba rodzaje mięsa wymieszaj z cebulą, odciśniętą kajzerką, serem, 2 jajkami i przyprawami. Wyrabiaj przez kilka minut.
3. Mięso uformuj w rulon. Połóż na cieście i odetnij taki jego kawałek, by objął mięso, zostawiając wolny wierzch. Ciasto dociśnij. Posmaruj je z każdej strony jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Rulon przetnij wzdłuż na 2 części.
4. Z obu części zapleć warkocz, (stroną z mięsem do góry). Posmaruj wierzch resztką jajka. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika i piecz 60-70 minut (na pierwsze 20 minut przykryj warkocz folią aluminiową).