Świąteczna zupa migdałowa
Może być podawana jako jedno z dań wigilijnych lub pojawić się na bożonarodzeniowym stole. Jej słodycz, smak i aromat jednoznacznie kojarzą się z rodzinnym świętowaniem.

Składniki
- 1,2 l mleka
- 1 torebka ryżu
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 100 migdałów
- 2 krople olejku migdałowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- szczypta soli
- cynamon
- garść rodzynek
- opcjonalnie: starta skórka pomarańczowa do dekoracji
1. Migdały sparzamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, obieramy ze skórki i mielimy albo bardzo drobno siekamy. 2. Ryż wyjmujemy z torebki, wkładamy do rondelka, zalewamy szklanką podgrzanego mleka i gotujemy do miękkości. Ugotowany ryż odstawiamy.3. Zmielone (posiekane) migdały ucieramy z łyżką cukru i kilkoma łyżkami mleka. Zalewamy pozostałym mlekiem, doprawiamy cynamonem i szczyptą soli. Gotujemy na bardzo mały ogniu ok. 15 min. Pod koniec gotowania dodajemy rodzynki. Zupę zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 30 min.4. Po tym czasie dodajemy do całości ugotowany wcześniej ryż, kilka kropli olejku migdałowego lub ekstraktu z wanilii. 5. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, dekorujemy nimi zupę. Można oprószyć je z wierzchu cynamonem i dodać odrobinę startej skórki pomarańczy.