Reklama

Reklama

Świąteczne babeczki korzenne

Pachną i smakują!

Składniki:

  • 125 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki
  • 150 g oleju słonecznikowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej
  • 1 opakowanie (90 g) mieszanki keksowej np. Bakalland
  • 50 g żurawiny np. Bakalland
  • orzechy włoskie Chandler np. Bakalland do ozdoby

Przygotowanie:

1. Do miski przesiewamy mąkę z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. W drugiej misce umieszczamy jajka, cukier, olej i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie łączymy z sobą obie masy.

Reklama

2. Do gotowej masy dodajemy wcześniej namoczoną w soku pomarańczowym mieszankę keksową, żurawinę, przyprawę piernikową, cynamon. Masę przelewamy do papilotów. Pieczemy wszystko przez 30 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni. Masa wystarczy na przygotowanie 12 sztuk babeczek.

3. Babeczki możemy ozdobić lukrem i orzechami włoskimi bądź posypać cukrem pudrem.   

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje