Świąteczne babeczki korzenne
Pachną i smakują!
Składniki:
- 125 ml mleka
- 200 g cukru
- 200 g mąki
- 150 g oleju słonecznikowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki soku pomarańczowego
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 1 opakowanie przyprawy piernikowej
- 1 opakowanie (90 g) mieszanki keksowej np. Bakalland
- 50 g żurawiny np. Bakalland
- orzechy włoskie Chandler np. Bakalland do ozdoby
Przygotowanie:
1. Do miski przesiewamy mąkę z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. W drugiej misce umieszczamy jajka, cukier, olej i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie łączymy z sobą obie masy.
2. Do gotowej masy dodajemy wcześniej namoczoną w soku pomarańczowym mieszankę keksową, żurawinę, przyprawę piernikową, cynamon. Masę przelewamy do papilotów. Pieczemy wszystko przez 30 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni. Masa wystarczy na przygotowanie 12 sztuk babeczek.
3. Babeczki możemy ozdobić lukrem i orzechami włoskimi bądź posypać cukrem pudrem.