Reklama

Reklama

Świąteczne gotowanie z rodziną

Koniecznie przygotuj te dania na tegoroczne święta!

Zupa fasolowa ze śliwką

Składniki

  • 3 szkl. fasoli „Piękny Jaś”
  • 4-6 wędzonych śliwek
  • 1 szkl. gęstej śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól w mielony czarny pieprz
  • przyprawa typu warzywko
  • natka do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Fasolę zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę odcedź. Zalej ją świeżą wodą i ugotuj do miękkości. 

2. Śliwki opłucz, pokrój na małe kawałki. Pod koniec gotowania do fasoli dodaj 2-3 spore szczypty soli oraz przygotowane wędzone śliwki. 

3. Kiedy ziarenka fasoli będą już miękkie, a śliwki prawie rozgotowane, zdejmij garnek z ognia. Wyjmij trochę fasoli do dekoracji. Resztę wraz ze śliwkami i wywarem zmiksuj na gładko. Zupę ponownie postaw na ogniu. Wlej 4/5 szklanki śmietany. Przypraw do smaku suszonym majerankiem, przyprawą typu warzywko oraz solą i pieprzem. Mieszając, zagotuj. 

4. Gotową zupę rozlej do talerzy. Przed podaniem każdą porcję udekoruj kleksami z pozostałej śmietany oraz listkami natki. Kleksy dodatkowo możesz lekko przemieszać widelcem albo wykałaczką, by powstał ozdobny wzorek. Zupę serwuj na gorąco z kawałkiem bagietki.

Reklama

Puszyste paszteciki

Składniki - ciasto

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1/4 kostki (25 g) drożdży
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka

Składniki - farsz

  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 4 dag grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania

1. Farsz: kapustę i grzyby ugotuj do miękkości w osobnych garnkach. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju. Połącz ją z kapustą i grzybami. Zmiel. Przypraw solą i pieprzem. 

2. Ciasto: masło posiekaj na stolnicy z mąką, solą i cukrem. Dodaj 1 jajko, żółtka i śmietanę. Wkrusz drożdże. Zagnieć gładkie ciasto. 

3. Ciasto cienko rozwałkuj na szeroki pasek. Ułóż na nim farsz. Brzegi paska zlep ponad nadzieniem. Ułóż wałeczek zlepieniem do dołu i potnij go na 25 kawałków. Paszteciki posmaruj ostatnim jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz je ok. 20 minut w temp. 180 st. 

Śledziki gajowego

Składniki

  • 5 filetów śledziowych
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 łyżka octu
  • po 2 łyżki rodzynek i koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule
  • 1/4 szkl. oleju
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 2 jagody jałowca
  • sól

Sposób przygotowania

1. Śledzie wymocz. Wyjmij je z wody, osusz, pokrój w kostkę. Suszone grzyby zalej wrzątkiem, mocz 30 min. Dodaj do nich szczyptę soli i listek laurowy. Gotuj 40 min. 

2. Grzyby odcedź, potnij. Wywar grzybowy zachowaj. Cebule obierz, pokrój w półplasterki, zeszklij na oleju. Dodaj jałowiec, ziele, grzyby i koncentrat. Podlej wywarem z grzybów. Duś ok. 10 min. Dodaj rodzynki oraz ocet. Przypraw. Sos wystudź. Połącz go ze śledziami. Wstaw do lodówki na 3 godziny

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje