Świąteczne gotowanie z rodziną

Koniecznie przygotuj te dania na tegoroczne święta!

Zupa fasolowa
Zupa fasolowa123RF/PICSEL

Zupa fasolowa ze śliwką

Sposób przygotowania

1. Fasolę zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę odcedź. Zalej ją świeżą wodą i ugotuj do miękkości. 

2. Śliwki opłucz, pokrój na małe kawałki. Pod koniec gotowania do fasoli dodaj 2-3 spore szczypty soli oraz przygotowane wędzone śliwki. 

3. Kiedy ziarenka fasoli będą już miękkie, a śliwki prawie rozgotowane, zdejmij garnek z ognia. Wyjmij trochę fasoli do dekoracji. Resztę wraz ze śliwkami i wywarem zmiksuj na gładko. Zupę ponownie postaw na ogniu. Wlej 4/5 szklanki śmietany. Przypraw do smaku suszonym majerankiem, przyprawą typu warzywko oraz solą i pieprzem. Mieszając, zagotuj. 

4. Gotową zupę rozlej do talerzy. Przed podaniem każdą porcję udekoruj kleksami z pozostałej śmietany oraz listkami natki. Kleksy dodatkowo możesz lekko przemieszać widelcem albo wykałaczką, by powstał ozdobny wzorek. Zupę serwuj na gorąco z kawałkiem bagietki.

Paszteciki z barszczem
Paszteciki z barszczem123RF/PICSEL

Puszyste paszteciki

Sposób przygotowania

1. Farsz: kapustę i grzyby ugotuj do miękkości w osobnych garnkach. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju. Połącz ją z kapustą i grzybami. Zmiel. Przypraw solą i pieprzem. 

2. Ciasto: masło posiekaj na stolnicy z mąką, solą i cukrem. Dodaj 1 jajko, żółtka i śmietanę. Wkrusz drożdże. Zagnieć gładkie ciasto. 

3. Ciasto cienko rozwałkuj na szeroki pasek. Ułóż na nim farsz. Brzegi paska zlep ponad nadzieniem. Ułóż wałeczek zlepieniem do dołu i potnij go na 25 kawałków. Paszteciki posmaruj ostatnim jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz je ok. 20 minut w temp. 180 st. 

Śledzie
Śledzie123RF/PICSEL

Śledziki gajowego

Sposób przygotowania

1. Śledzie wymocz. Wyjmij je z wody, osusz, pokrój w kostkę. Suszone grzyby zalej wrzątkiem, mocz 30 min. Dodaj do nich szczyptę soli i listek laurowy. Gotuj 40 min. 

2. Grzyby odcedź, potnij. Wywar grzybowy zachowaj. Cebule obierz, pokrój w półplasterki, zeszklij na oleju. Dodaj jałowiec, ziele, grzyby i koncentrat. Podlej wywarem z grzybów. Duś ok. 10 min. Dodaj rodzynki oraz ocet. Przypraw. Sos wystudź. Połącz go ze śledziami. Wstaw do lodówki na 3 godziny

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas