Świąteczne gotowanie z rodziną

Zupa fasolowa
Zupa fasolowa123RF/PICSEL

Zupa fasolowa ze śliwką

Składniki

  • 3 szkl. fasoli „Piękny Jaś”
  • 4-6 wędzonych śliwek
  • 1 szkl. gęstej śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól w mielony czarny pieprz
  • przyprawa typu warzywko
  • natka do dekoracji

Sposób przygotowania

Paszteciki z barszczem
Paszteciki z barszczem123RF/PICSEL

Puszyste paszteciki

Składniki

- ciasto

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1/4 kostki (25 g) drożdży
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka

- farsz

  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 4 dag grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania

Śledzie
Śledzie123RF/PICSEL

Śledziki gajowego

Składniki

  • 5 filetów śledziowych
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 łyżka octu
  • po 2 łyżki rodzynek i koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule
  • 1/4 szkl. oleju
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 2 jagody jałowca
  • sól

Sposób przygotowania

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?