Świąteczne gotowanie z rodziną
Koniecznie przygotuj te dania na tegoroczne święta!

Zupa fasolowa ze śliwką
Składniki
- 3 szkl. fasoli „Piękny Jaś”
- 4-6 wędzonych śliwek
- 1 szkl. gęstej śmietany 18 proc.
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól w mielony czarny pieprz
- przyprawa typu warzywko
- natka do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Fasolę zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę odcedź. Zalej ją świeżą wodą i ugotuj do miękkości. 2. Śliwki opłucz, pokrój na małe kawałki. Pod koniec gotowania do fasoli dodaj 2-3 spore szczypty soli oraz przygotowane wędzone śliwki. 3. Kiedy ziarenka fasoli będą już miękkie, a śliwki prawie rozgotowane, zdejmij garnek z ognia. Wyjmij trochę fasoli do dekoracji. Resztę wraz ze śliwkami i wywarem zmiksuj na gładko. Zupę ponownie postaw na ogniu. Wlej 4/5 szklanki śmietany. Przypraw do smaku suszonym majerankiem, przyprawą typu warzywko oraz solą i pieprzem. Mieszając, zagotuj. 4. Gotową zupę rozlej do talerzy. Przed podaniem każdą porcję udekoruj kleksami z pozostałej śmietany oraz listkami natki. Kleksy dodatkowo możesz lekko przemieszać widelcem albo wykałaczką, by powstał ozdobny wzorek. Zupę serwuj na gorąco z kawałkiem bagietki.

Puszyste paszteciki
Składniki
- ciasto
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1/4 kostki (25 g) drożdży
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/3 kostki masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka mleka
- farsz
- 50 dag kiszonej kapusty
- 4 dag grzybów suszonych
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania
1. Farsz: kapustę i grzyby ugotuj do miękkości w osobnych garnkach. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju. Połącz ją z kapustą i grzybami. Zmiel. Przypraw solą i pieprzem. 2. Ciasto: masło posiekaj na stolnicy z mąką, solą i cukrem. Dodaj 1 jajko, żółtka i śmietanę. Wkrusz drożdże. Zagnieć gładkie ciasto. 3. Ciasto cienko rozwałkuj na szeroki pasek. Ułóż na nim farsz. Brzegi paska zlep ponad nadzieniem. Ułóż wałeczek zlepieniem do dołu i potnij go na 25 kawałków. Paszteciki posmaruj ostatnim jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz je ok. 20 minut w temp. 180 st.

Śledziki gajowego
Składniki
- 5 filetów śledziowych
- kilka suszonych grzybów
- 1 łyżka octu
- po 2 łyżki rodzynek i koncentratu pomidorowego
- 3 cebule
- 1/4 szkl. oleju
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 2 jagody jałowca
- sól
Sposób przygotowania
1. Śledzie wymocz. Wyjmij je z wody, osusz, pokrój w kostkę. Suszone grzyby zalej wrzątkiem, mocz 30 min. Dodaj do nich szczyptę soli i listek laurowy. Gotuj 40 min. 2. Grzyby odcedź, potnij. Wywar grzybowy zachowaj. Cebule obierz, pokrój w półplasterki, zeszklij na oleju. Dodaj jałowiec, ziele, grzyby i koncentrat. Podlej wywarem z grzybów. Duś ok. 10 min. Dodaj rodzynki oraz ocet. Przypraw. Sos wystudź. Połącz go ze śledziami. Wstaw do lodówki na 3 godziny