Reklama

Reklama

Świąteczne gotowanie z rodziną

Koniecznie przygotuj te dania na tegoroczne święta!

Zupa fasolowa ze śliwką

Składniki

  • 3 szkl. fasoli „Piękny Jaś”
  • 4-6 wędzonych śliwek
  • 1 szkl. gęstej śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól w mielony czarny pieprz
  • przyprawa typu warzywko
  • natka do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Fasolę zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę odcedź. Zalej ją świeżą wodą i ugotuj do miękkości. 

2. Śliwki opłucz, pokrój na małe kawałki. Pod koniec gotowania do fasoli dodaj 2-3 spore szczypty soli oraz przygotowane wędzone śliwki. 

3. Kiedy ziarenka fasoli będą już miękkie, a śliwki prawie rozgotowane, zdejmij garnek z ognia. Wyjmij trochę fasoli do dekoracji. Resztę wraz ze śliwkami i wywarem zmiksuj na gładko. Zupę ponownie postaw na ogniu. Wlej 4/5 szklanki śmietany. Przypraw do smaku suszonym majerankiem, przyprawą typu warzywko oraz solą i pieprzem. Mieszając, zagotuj. 

4. Gotową zupę rozlej do talerzy. Przed podaniem każdą porcję udekoruj kleksami z pozostałej śmietany oraz listkami natki. Kleksy dodatkowo możesz lekko przemieszać widelcem albo wykałaczką, by powstał ozdobny wzorek. Zupę serwuj na gorąco z kawałkiem bagietki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje