Świąteczne gwiazdki z mąki kasztanowej
Przygotowywane na święta smakołyki to nie tylko kolorowe pierniczki. Można też upiec gwiazdki z dodatkiem mąki kasztanowej - pachnące i bardziej puszyste od tych klasycznych świątecznych pierników.
Kasztany jadalne mają sporo wartości odżywczych. Wśród witamin należy wymienić C, A i B6, a także kwas foliowy i niacynę oraz ryboflawinę. Z minerałów - to źródło wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Nie brakuje w nich również zdrowego tłuszczu - 2/3 stanowią bowiem tłuszcze nienasycone.
Do przygotowania ciasteczek, np. gwiazdek, potrzebujemy: 150 g mąki pszennej tortowej, 100 g mąki kasztanowej, 100 g brązowego cukru, 125 g masła, 1 jajko, 2 łyżeczki cynamonu, 1 cukier waniliowy, łyżeczkę proszku do pieczenia. Można tu także dodać 2-3 łyżki masła orzechowego.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. W misce miksujemy masło z cukrem, aż do uzyskania jednolitego kremu. Dodajemy rozbite jajko. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, następnie cynamon, cukier waniliowy, masło orzechowe i szczyptę soli. Całość należy dobrze wymieszać, aby uzyskać gładkie ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki, aby odpoczęło i dobrze się schłodziło.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. Za pomocą foremki do ciastek wycinamy wybrane kształty, np. gwiazdki i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 8 do 10 minut. Smakują świetnie na zimno lub na ciepło. Można oblać czekoladową glazurą. (PAP Life)