Świąteczne jajka faszerowane pasztetową i pieczarkami
Przygotujesz je w kilkanaście minut, a odpowiednio ułożone i przystrojone melisą staną się ozdobą każdej wielkanocnej uczty.

Składniki
- 10 jajek
- 200 g pasztetu np. Pasztetu królewskiego marki Berger
- 6 pieczarek
- 2 małe cebule
- olej rzepakowy
- sól, pieprz i słodka papryka do smaku
- melisa do dekoracji
- 2 łyżki majonezu (ewentualnie do dekoracji)
Sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i ostudzić. Następnie je obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyciągnięte żółtka przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać umyte, obrane i drobno pokrojone w kosteczkę pieczarki. Smażyć, aż woda odparuje z pieczarek.
Do wcześniej rozgniecionych żółtek dodać pasztetową, zamieszać. Farsz uzupełnić o usmażone pieczarki i cebulę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na koniec połówki jajek wypełnić farszem i udekorować listkami melisy bądź ewentualnie majonezem.