Reklama

Świąteczne jajka faszerowane pasztetową i pieczarkami

Przygotujesz je w kilkanaście minut, a odpowiednio ułożone i przystrojone melisą staną się ozdobą każdej wielkanocnej uczty.

Składniki

  • 10 jajek
  • 200 g pasztetu np. Pasztetu królewskiego marki Berger
  • 6 pieczarek
  • 2 małe cebule
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku
  • melisa do dekoracji
  • 2 łyżki majonezu (ewentualnie do dekoracji)

Sposób przygotowania

Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i ostudzić. Następnie je obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyciągnięte żółtka przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać umyte, obrane i drobno pokrojone w kosteczkę pieczarki. Smażyć, aż woda odparuje z pieczarek.

Do wcześniej rozgniecionych żółtek dodać pasztetową, zamieszać. Farsz uzupełnić o usmażone pieczarki i cebulę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na koniec połówki jajek wypełnić farszem i udekorować listkami melisy bądź ewentualnie majonezem. 

Reklama


INTERIA.PL/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy