Świąteczny obiad

Wielkanocny suto zastawiony stół, na którym króluje koszyczek przede wszystkim kojarzy się z uroczystym śniadaniem. A co z obiadem? Przedstawiamy niebanalne i mało kłopotliwe propozycje sycących dań mięsnych.

Kolorowe, wieloskładnikowe i sycące
Kolorowe, wieloskładnikowe i sycące123RF/PICSEL

Kotlety siekane

1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. 

2. W drobną kostkę kroimy też papryki, pieczarki, cebulkę. Czosnek rozdrabniamy lub przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki siekamy. Ser ścieramy na tarce.

3. Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce, Wbijamy jajka, dodajemy cztery łyżki skrobi ziemniaczanej i dwie łyżki majonezu oraz wszystkie zioła i przyprawy. Mieszamy dokładnie całość. Z masy formujemy niewielkie kotleciki.

4. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron na rumiano. Po usmażeniu pozbywamy się nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych.

Pulpety w sosie pomidorowym

Dosłownie rozpływają się w ustach
Dosłownie rozpływają się w ustachINTERIA.PL

Pulpety

Wywar

1. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulkę, dwa ząbki czosnku obieramy, myjemy, kroimy umieszczamy w garnku z zielem angielskim i listkiem laurowym, zalewamy litrem wody. Gotujemy całość pod przykryciem ok. 40 minut, aż warzywa staną się miękkie. 

2. W misce łączymy mielone mięso, jajko, szczypior, koperek, dwie łyżki płatków jaglanych, mieloną paprykę, sól, pieprz, mielone ziele angielskie oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Mieszamy wszystko rękami. Formujemy pulpety, z podanej ilości składników powinno być ich 10, obtaczamy je w mące. Delikatnie wrzucamy do gotującego się wywaru.

3. Pulpety podgotowujemy 12 minut, dodajemy do całości dwie łyżki koncentratu, pod koniec gotowania dodajemy łyżkę mielonego siemienia lnianego. Gotowe danie wykładamy na talerze i posypujemy koperkiem.

Mini-kotleciki

Zasmakują dzieciom i dorosłym
Zasmakują dzieciom i dorosłym123RF/PICSEL

1. Mięso mielone łączymy z przyprawami, jajkiem i łyżką bułki tartej. Starannie mieszamy.

2. Z masy formujemy małe kotleciki (wielkości śliwek), obtaczamy je w bułce tartej.

3. Na patelni rozgrzewamy smalec. Wykładamy kotleciki i smażymy je z obu stron przynajmniej 10 minut. Następnie ostrożnie podlewamy je niewielką ilością wody (ok. 1/2 szklanki) i dusimy pod przykryciem, aż woda odparuje. Po odparowaniu smażymy kotleciki jeszcze ok. 3 minut. 

Torcik z wątróbki

Efektowne danie, którego przygotowanie niewiele kosztuje
Efektowne danie, którego przygotowanie niewiele kosztuje123RF/PICSEL

1. Oczyszczoną wątróbkę podsmażamy, studzimy, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.

2. W misce łączymy zmieloną wątróbkę, jajka, sodę i mąkę, doprawiamy całość. Mieszamy, aż do uzyskania możliwie jednolitej konsystencji. Dodajemy mleko, ponownie mieszamy. Wylewamy masę partiami na patelnię - na rozgrzanym tłuszczu smażymy wątróbkowe placki. Z podanej ilości składników powinniśmy otrzymać 6-7 mniejszych placków lub 5 większych.

3. Pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce, czosnek, szczypiorek i cebule rozdrabniamy. Podsmażamy warzywa na maśle, aż cebula się zeszkli. Zdejmujemy z ognia, zostawiamy do przestudzenia. Łączymy z 6-ma łyżkami majonezu, mieszamy.

4. Układamy warstwy tortu: na spodzie kładziemy wątróbkowy placek, na nim rozprowadzamy masę warzywną. W ten sposób dokładamy kolejne "piętra". Wstawiamy torcik do lodówki na całą noc. Przed podaniem wierzch możemy udekorować startym serem i wybraną zieleniną, np. listkami rukoli czy zieloną pietruszką. Możemy też wyłożyć na wierzchu plastry pomidorów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas