Reklama

Reklama

Światowe hity z naszą kaszą

Chyba nie ma nic bardziej tradycyjnego dla naszej kuchni niż kasza. Ale okazuje się, że jest świetną bazą nie tylko rodzimych potraw. Sami spróbujcie!

Paella z kurczakiem na pęczaku

Czas przyrządzenia: 45 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1/2 tuszki kurczaka
  • 2 strąki podłużnej słodkiej zielonej papryki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szkl. kaszy pęczak
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • mielona kurkuma (ew. 2-3 niteczki szafranu)
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • cienkie paseczki skórki z cytryny oraz gałązka rozmarynu do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Kurczaka opłucz, osusz, usuń kości, a mięso pokrój na kawałeczki. Cebulę i ząbki czosnku obierz, posiekaj. Zetnij wierzchy papryk, usuń pestki, strąki opłucz. 

Reklama

2. Oczyszczone papryki pokrój w plasterki. Bulion zagotuj, zmniejsz płomień i trzymaj tak, by był gorący. Kaszę przesyp na sitko, opłucz pod bieżącą wodą, dobrze osącz. 

3. Na patelni rozgrzej oliwę. Zrumień na niej mięso. Zdejmij je. Wrzuć cebulę, czosnek, kaszę i papryki. Porcjami wlej bulion. Kiedy kasza wchłonie płyn, dodaj do niej kurczaka. 

4. Paellę duś 25 minut. Z pomidorów usuń pestki, miąższ pokrój, dodaj go do paelli. Wsyp kurkumę i przyprawy (do smaku). Danie udekoruj skórką z cytryny i rozmarynem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje