Reklama

Reklama

Światowe hity z naszą kaszą

Chyba nie ma nic bardziej tradycyjnego dla naszej kuchni niż kasza. Ale okazuje się, że jest świetną bazą nie tylko rodzimych potraw. Sami spróbujcie!

Paella z kurczakiem na pęczaku

Czas przyrządzenia: 45 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1/2 tuszki kurczaka
  • 2 strąki podłużnej słodkiej zielonej papryki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szkl. kaszy pęczak
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • mielona kurkuma (ew. 2-3 niteczki szafranu)
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • cienkie paseczki skórki z cytryny oraz gałązka rozmarynu do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Kurczaka opłucz, osusz, usuń kości, a mięso pokrój na kawałeczki. Cebulę i ząbki czosnku obierz, posiekaj. Zetnij wierzchy papryk, usuń pestki, strąki opłucz. 

2. Oczyszczone papryki pokrój w plasterki. Bulion zagotuj, zmniejsz płomień i trzymaj tak, by był gorący. Kaszę przesyp na sitko, opłucz pod bieżącą wodą, dobrze osącz. 

3. Na patelni rozgrzej oliwę. Zrumień na niej mięso. Zdejmij je. Wrzuć cebulę, czosnek, kaszę i papryki. Porcjami wlej bulion. Kiedy kasza wchłonie płyn, dodaj do niej kurczaka. 

4. Paellę duś 25 minut. Z pomidorów usuń pestki, miąższ pokrój, dodaj go do paelli. Wsyp kurkumę i przyprawy (do smaku). Danie udekoruj skórką z cytryny i rozmarynem.

Reklama

Musaka z gryką

Czas przyrządzenia: 70 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2-3 bakłażany
  • 1 szkl. kaszy gryczanej
  • 3 pomidory
  • 10 pieczarek
  • 1/2 szkl. przecieru pomidorowego
  • 2 kulki mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • cynamon
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • pieprz
  • sól
  • rozmaryn
  • olej

Sposób przygotowania

1. Bakłażany umyj, potnij wzdłuż w plasterki. Posól i odłóż, by puściły gorzki sok. Kaszę wsyp do garnka. Zalej ok. 2 szkl. wody. Gotuj 15 minut. 

2. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz i wytrzyj do sucha. Grzyby grubo zetrzyj. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju. Dołóż pieczarki, smaż, aż wyparuje prawie cały płyn. Wtedy dołóż kaszę. Dolej przecier pomidorowy. Dodaj pomidory pokrojone na kawałki. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cynamonem, cukrem i rozmarynem. Plasterki bakłażanów opłucz, osusz. 

3. Formę posmaruj olejem. Ułóż na przemian bakłażany oraz sos z kaszą. Przykryj pokrojoną mozzarellą. Zapiekaj 35 minut w 190°C. Udekoruj.

Jaglane burgery z buraczkami

Czas przyrządzenia: 105 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 duży burak
  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 1 awokado
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szkl. gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodowej musztardy
  • 4 bułki do hamburgerów z sezamem
  • kilka listków sałaty masłowej
  • przyprawa curry w proszku
  • susz. tymianek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Burak wszoruj, zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190˚C. Piecz 90 minut, aż będzie miękki. 

2. Gdy burak będzie miękki, wyjmij go, obierz z łupinki i odłóż do wystudzenia. W tym czasie kaszę jaglaną ugotuj tak, by lekko się rozklejała. Burak pokrój na kawałeczki i zmiksuj. Wymieszaj z kaszą. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem, suszonym tymiankiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 

3. Jogurt połącz z musztardą. Przypraw na pikantnie curry. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki. Awokado rozetnij, wyjmij pestkę. Wydrąż miąższ, skrop go sokiem z cytryny. Bułki rozetnij, przełóż sałatą, awokado, cebulą oraz masą z kaszy. Podawaj z pikantnym sosem jogurtowym. Udekoruj, np. natką

Jęczmienne cannelloni

Czas przyrządzenia: 35 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 12 rurek makaronu cannelloni
  • 1 i 1/3 szkl. kaszy perłowej
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • po kilka gałązek natki, szczypiorku i oregano
  • sól
  • pieprz

Składniki - sos

  • 2 jajka
  • 1/3 szkl. białego wina
  • 1 szalotka
  • 2 łyżeczki octu
  • suszony estragon
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • sól

Sposób przygotowania

1. Kaszę i makaron ugotuj osobno według przepisu. Odcedź. Jajka na twardo i zioła posiekaj, wymieszaj z kaszą. Przypraw solą, pieprzem i oregano. Ugotowane makaronowe rurki napełnij farszem. 

2. Szalotkę obierz, posiekaj. Do garnka wlej wino i ocet. Dodaj szalotkę, pieprz i 1 łyżeczkę estragonu. Gotuj 8-10 minut, aż płyn zredukuje się do ok. 4 łyżek. Wtedy wywar przecedź. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło stop. Żółtka wlej do miseczki. Dodaj sok z cytryny, dopraw solą. Postaw nad garnkiem z parującą wodą i ubij. Ciągle ubijając, dodawaj po odrobinie gorącego masła. Domieszaj wywar. Polej makaron z farszem.

***

#POMAGAMINTERIA

Fundacja Centaurus - największy w Europie azyl dla koni walczy o przetrwanie swoje oraz podopiecznych. Z powodu epidemii COVID z dotacji wycofują się kolejne upadające firmy i tracący pracę darczyńcy. Na to wszystko nakłada się susza, która spowodowała dwukrotny wzrost cen siana. Sytuacja jeszcze nigdy nie była tak dramatyczna. Organizacja walczy o swoje być albo nie być. Pomóż i ocal setki zwierząt od śmierci! Sprawdź szczegóły >>>



Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje