Światowe hity z naszą kaszą

Paella
Paella123RF/PICSEL

Paella z kurczakiem na pęczaku

Składniki

  • 1/2 tuszki kurczaka
  • 2 strąki podłużnej słodkiej zielonej papryki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szkl. kaszy pęczak
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • mielona kurkuma (ew. 2-3 niteczki szafranu)
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • cienkie paseczki skórki z cytryny oraz gałązka rozmarynu do dekoracji
4 porcji

Sposób przygotowania

Musaka
Musaka123RF/PICSEL

Musaka z gryką

Składniki

  • 2-3 bakłażany
  • 1 szkl. kaszy gryczanej
  • 3 pomidory
  • 10 pieczarek
  • 1/2 szkl. przecieru pomidorowego
  • 2 kulki mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • cynamon
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • pieprz
  • sól
  • rozmaryn
  • olej
6 porcji

Sposób przygotowania

Burgery z buraczkami
Burgery z buraczkami123RF/PICSEL

Jaglane burgery z buraczkami

Składniki

  • 1 duży burak
  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 1 awokado
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szkl. gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodowej musztardy
  • 4 bułki do hamburgerów z sezamem
  • kilka listków sałaty masłowej
  • przyprawa curry w proszku
  • susz. tymianek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
4 porcji

Sposób przygotowania

Cannelloni
Cannelloni123RF/PICSEL

Jęczmienne cannelloni

Składniki

  • 12 rurek makaronu cannelloni
  • 1 i 1/3 szkl. kaszy perłowej
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • po kilka gałązek natki, szczypiorku i oregano
  • sól
  • pieprz

- sos

  • 2 jajka
  • 1/3 szkl. białego wina
  • 1 szalotka
  • 2 łyżeczki octu
  • suszony estragon
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • sól
4 porcji

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?