Świderki po neapolitańsku
Takie danie zrobisz w 10 minut. Do makaronu możesz również dodać też 2-3 fileciki anchois, podsmażone na oliwie. Rybki rozpuszczą się na patelni i stworzą wspaniały sos.
Składniki na 4 porcje:
- 4 porcje makaronu świderki
- 1 puszka tuńczyka
- 20 dag pomidorków cherry
- 1 szklanka czarnych oliwek
- 1/2 szklanki kaparów
- 10 dag tartego parmezanu
- 1/2 szklanki oliwy extra virgin
- sól, pieprz, bazylia, oregano
Składniki:
1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z oliwą.
2. Tuńczyka podzielić na kawałki. Pomidorki umyć, przekroić na połówki. Oliwki i kapary osączyć z zalewy (kapary opłukać, jeśli są zbyt słone). Wymieszać wszystko z makaronem, posypać parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem, bazylią i oregano. Podawać, póki gorące!