Reklama

Reklama

Święto pączków i faworków

Dziś tłusty czwartek - dzień, w którym bez skrupułów możemy się objadać. Najpopularniejsze smakołyki to pączki i faworki, zwane w niektórych regionach - chrustem.

Oto kilka specjalnych przepisów na dzisiejszy dzień. Smacznego!

Pączki w czekoladzie z konfiturą wiśniową
Czas przygotowania: 80 minut.

Składniki:
• 0,5 kg mąki,
• 4 dag drożdży,
• 200 ml ciepłego mleka,
• 2 łyżki rozpuszczonego masła,
• 50 g cukru,
• 2 żółtka,
• szczypta soli,
• 1 kieliszek alkoholu (np. rumu),
• 1 l oleju do smażenia,
• 20 dag gorzkiej polewy czekoladowej,
• 5 dag wiórków kokosowych,
• 20 dag konfitury wiśniowej.

Reklama

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z mlekiem, dodać 1 płaską łyżkę mąki i wlać rozczyn do zagłębienia w mące. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, rozpuszczone ( nie gorące) masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrobić z mąką na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia także przykryte ściereczką. Po tym czasie formować pączki i odstawić na posypanej mąką stolnicy do ponownego wyrośnięcia. Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po ostygnięciu pączki nadziać konfiturą (włożyć konfiturę do szprycy z długą końcówką, wbijać z boku w pączek i nastrzykiwać go małymi porcjami konfitury). Następnie stopić polewę, zanurzyć w niej każdy pączek do połowy, posypać wiórkami kokosowymi. Pozostawić do ostygnięcia.

Serduszka faworkowe
Czas przygotowania: 1 godzina.

Składniki:
• 10 dag mąki,
• 2 żółtka,
• szczypta soli,
• 2 łyżki kwaśnej śmietany,
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka spirytusu,
• tłuszcz do smażenia,
•- cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, zmieszać ją delikatnie ze śmietaną i w zagłębienie dodać żółtka, proszek do pieczenia, spirytus i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto. Wałkować partiami na dość cienkie placki. Z placków wycinać duże serca, a w nich mniejsze tak, aby powstało serce z dziurką . Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po obu stronach. Wyjmować na ręczniki papierowe aby osuszyć nadmiar tłuszczu. Związać serduszka w pęczek. Poprószyć cukrem pudrem.

Pączki ptysiowe
Czas przygotowania: 1 godzina.
Przepis na ok. 15 szt.

Składniki:
• 60 g masła,
• 15 dag mąki,
• szczypta soli,
• 200 ml. wody,
• 4 jajka,
• cukier puder,
• pergamin,
• 1 słoik powideł wiśniowych.

Przygotowanie:

Pergamin pociąć w kwadraty. Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli, wsypać przesianą mąkę i cały czas mieszać drewnianą łyżką aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Odstawić do lekkiego przestudzenia i po tym czasie dodawać po jednym jajku intensywnie mieszając. Rozgrzać olej. Ciastem napełnić szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać na kwadraty z pergaminu niezbyt duże koła. Papier wkładać na rozgrzany olej tak, aby ciasto było pod spodem. Smażyć, a gdy ciasto samo będzie zaczynać odchodzić od papieru, zdjąć go, smażyć pączki z obu stron na zloty kolor. Wyjmować na ręczniki papierowe aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Podawać z powidłami wiśniowymi.

Faworki o wymyślnych kształtach
Czas przygotowania: 45 minut.

Składniki na 6-8 porcji:
• 50 dag mąki,
• 10 żółtek,
• łyżka spirytusu,
• 1 kg tłuszczu,
• cukier puder i cukier waniliowy do posypania,
• sól,
• białko z 1jajka,
• 3 łyżki gęstej śmietany,
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Do mąki dodać żółtka, śmietanę, sól, proszek do pieczenia, spirytus. Nożem wymieszać składniki. Zagnieść ciasto. Pobić je wałkiem, kilkakrotnie składając na pół. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 1/2 godz. Rozwałkować na bardzo cienkie placki (dobrze wyrobione ciasto nie przykleja się do stolnicy). Z ciasta wykrawać krążki. Każdy naciąć na brzegu w 4 miejscach. Następnie formować wiatraczki W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Na gorący wrzucać porcjami wiatraczki. Smażyć je z obu stron. Wyjmować łyżką cedzakową na bibułę. Oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: kolor | puder | cukier | święto | ciasto

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje