Święto pączków i faworków
Dziś tłusty czwartek - dzień, w którym bez skrupułów możemy się objadać. Najpopularniejsze smakołyki to pączki i faworki, zwane w niektórych regionach - chrustem.
Pączki w czekoladzie z konfiturą wiśniową
Czas przygotowania: 80 minut.
Składniki:
0,5 kg mąki,
4 dag drożdży,
200 ml ciepłego mleka,
2 łyżki rozpuszczonego masła,
50 g cukru,
2 żółtka,
szczypta soli,
1 kieliszek alkoholu (np. rumu),
1 l oleju do smażenia,
20 dag gorzkiej polewy czekoladowej,
5 dag wiórków kokosowych,
20 dag konfitury wiśniowej.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z mlekiem, dodać 1 płaską łyżkę mąki i wlać rozczyn do zagłębienia w mące. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, rozpuszczone ( nie gorące) masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrobić z mąką na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia także przykryte ściereczką. Po tym czasie formować pączki i odstawić na posypanej mąką stolnicy do ponownego wyrośnięcia. Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po ostygnięciu pączki nadziać konfiturą (włożyć konfiturę do szprycy z długą końcówką, wbijać z boku w pączek i nastrzykiwać go małymi porcjami konfitury). Następnie stopić polewę, zanurzyć w niej każdy pączek do połowy, posypać wiórkami kokosowymi. Pozostawić do ostygnięcia.
Serduszka faworkowe
Czas przygotowania: 1 godzina.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, zmieszać ją delikatnie ze śmietaną i w zagłębienie dodać żółtka, proszek do pieczenia, spirytus i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto. Wałkować partiami na dość cienkie placki. Z placków wycinać duże serca, a w nich mniejsze tak, aby powstało serce z dziurką . Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po obu stronach. Wyjmować na ręczniki papierowe aby osuszyć nadmiar tłuszczu. Związać serduszka w pęczek. Poprószyć cukrem pudrem.
Pączki ptysiowe
Czas przygotowania: 1 godzina.
Przepis na ok. 15 szt.
Przygotowanie:
Pergamin pociąć w kwadraty. Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli, wsypać przesianą mąkę i cały czas mieszać drewnianą łyżką aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Odstawić do lekkiego przestudzenia i po tym czasie dodawać po jednym jajku intensywnie mieszając. Rozgrzać olej. Ciastem napełnić szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać na kwadraty z pergaminu niezbyt duże koła. Papier wkładać na rozgrzany olej tak, aby ciasto było pod spodem. Smażyć, a gdy ciasto samo będzie zaczynać odchodzić od papieru, zdjąć go, smażyć pączki z obu stron na zloty kolor. Wyjmować na ręczniki papierowe aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Podawać z powidłami wiśniowymi.
Faworki o wymyślnych kształtach
Czas przygotowania: 45 minut.
Przygotowanie:
Do mąki dodać żółtka, śmietanę, sól, proszek do pieczenia, spirytus. Nożem wymieszać składniki. Zagnieść ciasto. Pobić je wałkiem, kilkakrotnie składając na pół. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 1/2 godz. Rozwałkować na bardzo cienkie placki (dobrze wyrobione ciasto nie przykleja się do stolnicy). Z ciasta wykrawać krążki. Każdy naciąć na brzegu w 4 miejscach. Następnie formować wiatraczki W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Na gorący wrzucać porcjami wiatraczki. Smażyć je z obu stron. Wyjmować łyżką cedzakową na bibułę. Oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.