Święto wiedeńskich ślimaków

Wiedeńskie ślimaki z winnych wzgórz od lat uważane są za wielki przysmak, z długą kulinarną tradycją, sięgającą średniowiecza. Wiedeński Festiwal Ślimaków przypomina odwiedzającym ten często zapomniany już specjał.

Wątróbki i kawior ze ślimaków fot. Carpe Diem, Andreas Gugumuck
Wątróbki i kawior ze ślimaków fot. Carpe Diem, Andreas Gugumuckmateriały prasowe

Wiedeński rolnik Andreas Gugumuck w swoim 400-letnim gospodarstwie na południu miasta hoduje wiedeńskie ślimaki i dostarcza je najlepszym restauracjom. Od 1 do 7 października 2012 hodowca wraz z szefem restauracji online DiningCity organizują Wiedeński Festiwal Ślimaków, stojący pod znakiem  Slow Food i wiedeńskiej kuchni. Biorący w nim udział kucharze kreują własne interpretacje potraw ze ślimakami. Na najlepsze przepisy goście głosować mogą na stronie www.diningcity.com.

Z powodu swojej wyjątkowej jakości wiedeńskie ślimaki zaliczane są do produktów ekologicznych. Ich producent jest członkiem organizacji Slow Food, której celem jest zapewnienie miejsca na rynku wysokojakościowych produktów z tradycyjnego wyrobu, wszelkich roślin uprawnych oraz zagrożonych zwierząt użytkowych. Ślimaki z winnych wzgórz doceniano już w średniowieczu jako pożywne i zdrowe jedzenie, spożywali je także Rzymianie w Carnuntum. W Wiedniu ślimaki były potrawą postną. Szczególnie chętnie je gotowano, zanurzano w maśle czosnkowym, zapiekano w ciasto i smażono na gorącym smalcu.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas