Świętuj Dzień Soku codziennie!

30 maja obchodzimy wyjątkowy dzień – dzień witamin i składników mineralnych, czyli Światowy Dzień Soku. Jak pokazują dane rynkowe , Polacy wypijają dziś mniej niż 1/3 szklanki soku dziennie, a dla zachowania prawidłowej diety powinniśmy pić znacznie więcej. Jak to zmienić?

Eksperci kampanii "Soki i musy"
Eksperci kampanii "Soki i musy"materiały prasowe

Polacy rocznie spożywają zaledwie 11,9 litra soku na osobę, o prawie 2 litry poniżej średniej europejskiej i ponad 60 litrów poniżej zalecanej normy! Wielu z nas ma świadomość, że prawidłowe żywienie jest gwarancją dobrej kondycji. Nie wszyscy jednak wiedzą, że szklanka soku może
z powodzeniem zastąpić jedną z pięciu zalecanych przez dietetyków porcji warzyw i owoców.

Dlaczego warto pić soki?

- Soki z owoców i warzyw to bogate źródło witamin, błonnika, soli mineralnych i karotenoidów. Pijąc soki wspieramy funkcjonowanie naszego systemu immunologicznego, spowalniamy procesy starzenia, regulujemy pracę układu pokarmowego i gospodarkę wodną organizmu. Szklanką soku
z owoców lub warzyw można wzbogacić wybrany posiłek np. śniadanie lub obiad. Dzięki temu uzupełnimy naszą codzienną dietę o niezbędną porcję witamin i składników odżywczych -
podkreśla dr n. med. Agnieszka Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.

Kiedy sięgamy po szklankę soku?

Mimo tak pozytywnego wpływu soku na nasz organizm, 67% kobiet w Polsce deklaruje codzienne spożycie soków owocowych, a jedynie 24% codzienne spożycie soków warzywnych - wynika z badania opinii[1] przeprowadzonego na zlecenie Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków. Co prawda, ponad 96% Polek twierdzi, że kupuje soki owocowe, a ponad 90% soki warzywne dla swojego gospodarstwa domowego, jednak w większości domów głównymi konsumentami soków są dzieci oraz ich mamy. Soki pijemy przeważnie pomiędzy posiłkami (75%) i w czasie spędzanym poza domem (ponad 63%), ale także jako dodatek do posiłków (30-50%). Zdaniem polskich respondentów, soki owocowe i warzywne charakteryzują się nie tylko dobrym smakiem (85%), ale także pozytywnym wpływem na zdrowie dzieci oraz pozostałych członków rodziny (77%).

- Coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę z dobroczynnych właściwości warzyw i owoców oraz ich przetworów. Z badań opinii wynika, że w ciągu ostatniego roku o 3% wzrosła liczba osób pijących soki owocowe codziennie. Konsumenci cenią soki nie tylko ze względu na ich smak, ale również ze względu na ich właściwości odżywcze - twierdzi dr hab. inż. Dariusz Włodarek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

A jak spożycie soków wygląda w innych krajach?

Najwięcej soków 100% piją Niemcy, Szwedzi, Norwedzy oraz Finowie, a najmniej m.in. Rumuni, Słowacy, Czesi oraz Litwini. Jednak w żadnym z krajów UE średnie dzienne spożycie soków nie stanowiło zalecanej porcji, czyli 200 ml soku dziennie[2]. O tym, jak to zmienić, dyskutowali niedawno specjaliści ds. żywienia podczas międzynarodowego panelu eksperckiego zorganizowanego w ramach kampanii "Soki i musy - witaminy w wygodnej formie".

- W Rumunii soki i musy nie są jeszcze bardzo popularne, ale powoli wzrasta zainteresowanie tymi produktami. Wzrasta także świadomość, że soki stanowią ważny element prawidłowego odżywiania, jednak mamy jeszcze długą drogę do przejścia - twierdzi dr Serban Damian, Wydział Lekarski Uniwersytetu Medycyny i Farmacji Karola Davila w Bukareszcie.

Czesi natomiast są sceptyczni wobec soków z uwagi na problem z rozróżnianiem poszczególnych produktów w sklapach. - Kiedyś na naszym rynku było dużo produktów, które nazywano sokami, ale były to głównie sztucznie barwione płyny z dodatkiem cukru i konserwantów. Nie miały one wysokiej jakości. I to w dalszym ciągu wywołuje ostrożność konsumentów w stosunku do tych prawdziwych soków 100%, które teraz pojawiają się na rynku. Bardzo ważne jest informowanie ludzi, że wszystkie soki produkowane są z dojrzałych owoców i zgodnie z obowiązującymi w Unii przepisami - mówi dr Pavel Suchánek z Instytutu Medycyny Klinicznej i Eksperymentalnej w Pradze.

Podobnie sytuacja wygląda na Litwie i Słowacji. Brak zaufania do soków sprzedawanych w kartonach, nieznajomość przepisów prawa, nieprawdziwe opinie na temat składu i metod utrwalania soków to także główne problemy na rynku litewskim i słowackim, co podkreślała dr Laura Romeraitė-Kuklierienė z Litewskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz dr hab. Peter Minárik z Instytutu Onkologii św. Elżbiety w Bratysławie.

W Polsce sytuacja prezentuje się znacznie lepiej. Według Barbary Groele, Sekretarz Generalnej KUPS,  świadomość branży sokowniczej w Polsce jest znacznie wyższa. - Kampanie mające na celu edukację w zakresie korzyści z picia soków oraz musów realizujemy w Polsce już od 8 lat (od 2008 roku). Jednak z uwagi na to, że rosną nowe pokolenia, zmienia się sytuacja gospodarcza w kraju, pojawiają się nowe nawyki czy trendy żywieniowe uważamy, że powinniśmy nadal kontynuować działania związane z edukacją w tym zakresie.

Pamiętajmy o szklankce soku każdego dnia!

Każdy chciałby świętować codziennie. Dzień Soku to święto, którego regularne obchodzenie doradzi każdy dietetyk. Naturalne soki 100%, bez dodatkowych substancji słodzących (typu cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy), barwników i konserwantów powinny stanowić element naszego codziennego jadłospisu. Właściwa, zróżnicowana i zbilansowana dieta, w której obecne są owoce
i warzywa, również w postaci soków i musów owocowych oraz warzywnych, z pewnością przełoży się na naszą kondycję i dobre samopoczucie. Warto o tym pamiętać nie tylko 30 maja - w Światowy Dzień Soku - ale przez cały rok. Na zdrowie!

Zapraszamy także do zapoznania się z filmem edukacyjnym z okazji Światowego Dnia Soku na stronie internetowej kampanii "Soki i musy - witaminy w wygodnej formie".

###

Kampania "Soki i musy - witaminy w wygodnej formie" jest finansowana z budżetu Unii Europejskiej, Rzeczypospolitej Polskiej oraz ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, stanowiących wkład własny KUPS.

Więcej informacji na temat kampanii jest dostępnych na stronie www.sokiimusy.eu oraz na fanpage "Żyj SMART" na Facebooku.


[1] Badanie świadomości soków i musów przeprowadzone przez Instytut badawczy GfK w marcu 2015 i lutym 2016 na próbie 300 kobiet  z Polski, Czech, Słowacji, Litwy i Rumunii

[2] Raport Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Państwowy Instytut Badawczy, 2015

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas