Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Za te składniki wątroba i trzustka będą wdzięczne

Pikantne dania mogą przysłużyć się zdrowiu?
Pikantne dania mogą przysłużyć się zdrowiu?123RF/PICSEL

Siódme poty nad talerzem

Warzywa, grzyby i przyprawy, które chronią przed groźnymi chorobamiInteria.tv

Czy ostre potrawy są zdrowe? Te produkty włącz do diety

  • swojski czosnek — bardzo słusznie przylgnęła do niego łatka naturalnego antybiotyku, który pomaga leczyć sezonowe infekcje;
  • chrzan — bywa nazywany słowiańskim żeń-szeniem; ma działanie antybakteryjne i poprawiające trawienie;
  • papryczkę chili — nie brakuje w niej witaminy C, korzystnie wpływa także na serce, zmniejsza ryzyko zawału;
  • imbir — słynie z właściwości rozgrzewających i niwelowania wzdęć oraz nudności;
  • kurkumę — od kilku lat specjaliści z dziedziny żywienia podkreślają jej wszechstronny wpływ na ludzki organizm: doskonale działa na stan wątroby, trzustki i cały układ pokarmowy;
  • pieprz kajeński (cayenne) - sprzyja odporności, ułatwia pozbycie się zmęczenia i bólu głowy.

Zobacz również:

    Czy ostre jedzenie pomaga w odchudzaniu?

    Korzystaj z bogactwa przypraw - również tych pikantnych
    Korzystaj z bogactwa przypraw - również tych pikantnych123RF/PICSEL

    Kiedy ostre jedzenie szkodzi?

    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?