Sycące połączenie dwóch popularnych produktów. Jajecznica z makaronem – niebanalny pomysł na obiad
Szukając prostego i szybkiego pomysłu na obiad lub kolację dla większej ilości osób, często sięgamy po makarony. Najczęściej wzbogacamy je o warzywa, sosy oraz liczne mięsa. Czasami warto odejść od utartych ścieżek kulinarnych i spróbować nieco mniej konwencjonalnego podejścia. Połączenie jajecznicy z makaronem może brzmieć miało zachęcająco, ale warto przełamać się i spróbować tego ciekawego dania. Jak je przygotować? Podpowiadamy.
Spis treści:
Właściwości makaronu
Makaron sam w sobie jest produktem umiarkowanie kalorycznym. Jego wartość energetyczną podnoszą dodatki, najczęściej przygotowywane sosy. Produkt wprowadzony do diety dostarcza organizmowi:
- białka,
- witamin z grupy B,
- miedzi,
- cynku,
- żelaza,
- magnezu.
Warto pamiętać, że ilość wymienionych składników mineralnych jest wyjątkowo niska w białych makaronach, z tego względu dietetycy sugerują wybór produktów pełnoziarnistych. Makaron z pełnego ziarna jest bogaty w błonnik pokarmowy, a także mają niski indeks glikemiczny. Z tego względu do codziennego jadłospisu mogą włączyć go także cukrzycy oraz osoby zmagające się z nadwagą i otyłością. W takich sytuacjach poleca się spożywanie ograniczonych ilości - maksymalnie trzech porcji w tygodniu.
Jajecznica z makaronem - niezbędne produkty
Z połączenia kilku prostych składników wychodzi niesamowicie apetyczne, kremowe i sycące danie. To świetna propozycja, która sprawdzi się nie tylko na obiad, ale także wcześniejszą kolację. Połączenie jajek, makaronu, boczku i przypraw zachwyca smakiem nawet najbardziej wybredne kubki smakowe.
Składniki:
- 300 g pełnoziarnistego makaronu muszelki
- 100 g surowego boczku wędzonego
- 4 duże jajka
- 4 łyżki śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki masła
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- garść posiekanego szczypiorku
Przepis na makaron z dodatkiem jajecznicy
Zaczynamy od pokrojenia boczku w niewielką kostkę. W kolejnym kroku rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy warzywo i podsmażamy przez kilka minut do momentu, aż boczek nabierze rumianego koloru.
W międzyczasie gotujemy makaron muszelki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzamy z wody i ponownie wrzucamy do garnka.
Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę, sól oraz pieprz. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub rózgą kuchenną do uzyskania jednolitego płynu.
Na patelnię z podsmażonym boczkiem dorzucamy makaron i wlewamy jajka z dodatkami. Ustawiamy najniższą moc palnika i mieszamy przez ok. 5 minut. W tym czasie jajka się zetną, a danie będzie idealnie usmażone.
Gotowe danie wykładamy na talerze i podajemy na ciepło posypane szczypiorkiem oraz doprawione świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!
Sprawdź: