Sycący gulasz z ziemniakami

Aktualizacja

Gulasz z ziemniakami świetnie smakuje. To doskonały pomysł na sycący rodzinny obiad, który będzie smakował każdemu! Gulasz z ziemniakami to prawdziwy kulinarny klasyk.

Gulasz wołowy z ziemniakami to pożywne danie, które robi się łatwiej niż myślisz
Gulasz wołowy z ziemniakami to pożywne danie, które robi się łatwiej niż myślisz123RF/PICSEL

Składniki

  • mięso wołowe ok. 450 g
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • cebula - 2 szt.
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąka
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 6 ziemniaków
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 2 papryki świeże
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Mięso na gulasz umyć, pokroić w kostkę.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięso i podsmażyć ze wszystkich stron.

Do mięsa na gulasz wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, lekko przysmażyć. Potem dodać mąkę, chwilę jeszcze smażyć. Następnie zalać mięso bulionem, dodać przyprawę i dusić gulasz na wolnym ogniu przez ok. 90 min.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i  ugotować w osolonej wodzie. 

Do sosu dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, pokrojone w paski papryki. Gotować wszystko razem do miękkości papryki, na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodać ziemniaki i od razu podawać. Gulasz z ziemniakami jest gotowy!

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?