Reklama

Reklama

Sycący gulasz z ziemniakami

Świetnie smakuje i rozgrzewa.

Składniki

  • mięso wołowe ok. 450 g
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • cebula - 2 szt.
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąka
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 6 ziemniaków
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 2 papryki świeże
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Mięso umyć, pokroić w kostkę.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięso i podsmażyć ze wszystkich stron.

Do mięsa wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, lekko przysmażyć. Potem dodać mąkę, chwilę jeszcze smażyć. Następnie zalać mięso bulionem, dodać przyprawę i dusić na wolnym ogniu przez ok. 90 min.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i  ugotować w osolonej wodzie. 

Do sosu dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, pokrojone w paski papryki. Gotować wszystko razem  do miękkości papryki, na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodać ziemniaki i od razu podawać. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje