Sylwestrowe sałatki na mniejszy i większy apetyt. Goście nie wyjdą głodni

Sałatki to pomysł na szybkie i pyszne przekąski sylwestrowe
Sałatki to pomysł na szybkie i pyszne przekąski sylwestrowe123RF/PICSEL

Meksykańska sałatka z nachosami

Zobacz również:

    • 500 g mięsa mielonego
    • 500 g pieczarek
    • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 puszka kukurydzy konserwowej
    • 1 puszka fasoli czerwonej
    • 500 ml jogurtu naturalnego
    • 5-6 łyżek majonezu
    • ½ główki sałaty lodowej
    • 2 czerwone cebule
    • 3-4 pomidory
    • 200 g sera żółtego w kawałku
    • 1 opakowanie nachosów
    • szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki
    1. Zaczynamy od obrania cebuli z łupiny, a następnie kroimy ją w niewielką kostkę. Na patelnię wylewamy porcję oleju, porządnie rozgrzewamy i dodajemy mięso mielone.
    2. Kiedy mięso się zetnie, dodajemy cebulę, sól, pieprz oraz ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy, a pod koniec smażenie dodajemy koncentrat pomidorowy.
    3. Gotowe mięso odstawiamy do wystudzenia i zabieramy się za pieczarki. Obrane i pokrojone w plastry wrzucamy na patelnię, dodajemy masło i podsmażamy, aż zrumienią się z każdej strony.
    4. Na dnie dużej salaterki układamy umyta, osuszoną i porwaną na mniejsze kawałki sałatę lodową. Kolejną warstwę tworzą sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.
    5. Na pomidorach ląduje wystudzone mięso z cebulą i przyprawami, które przykrywamy podsmażonymi pieczarkami.
    6. Pieczarki chowamy pod porcją kukurydzy odsączonej z zalewy, na to dajemy czerwoną fasolę i całość zalewamy jogurtem naturalnym wymieszanym z majonezem.
    7. Ser żółty w kawałku trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch sałatki. Nachosy układamy dookoła brzegów salaterki, a część kruszymy i posypujemy środek sałatki.
    8. Tak przygotowany przysmak wkładamy na kilka godzin do lodówki, by całość dobrze się schłodziła, a składniki przeszły swoimi smakami.

    Sałatka makaronowa z jajkiem i szynką

    Sałatka makaronowa syci na długo
    Sałatka makaronowa syci na długo123RF/PICSEL
    • 300 g szynki drobiowej
    • 5 jajek na twardo
    • 5 dużych ogórków konserwowych
    • 1,5 szklanki makaronu penne
    • 1 puszka kukurydzy konserwowej
    • 1 por
    • 10 łyżek majonezu
    • szczypta soli i pieprzu
    • posiekany pęczek natki pietruszki
    1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie, a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę.
    2. Odsączone z zalewy ogórki oraz kawałek szynki drobiowej kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Do składników dodajemy pokrojoną w talarki białą część pora.
    3. Na wierzch składników wsypujemy ugotowany al dente makaron penne oraz kukurydzę razem z zalewą. Ten trik uchroni makaron przed wpijaniem majonezu.
    4. Do miski dodajemy także posiekaną pietruszkę, jajka oraz majonez. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie chłodzimy przez ok. godzinę w lodówce. Smacznego!

    Warstwowa sałatka z tuńczykiem

    • 3 łyżki majonezu
    • 4-5 jajek na twardo
    • 1 puszka groszku konserwowego
    • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    • 1 puszka kukurydzy konserwowej
    • 300 g tartego żółtego sera
    • 1 cebula ze szczypiorkiem
    • 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    • 1 łyżeczka musztardy
    • szczypta soli i pieprzu
    • garść posiekanej natki pietruszki
    1. Do miski nakładamy majonez, dodajemy jogurt naturalny oraz musztardę i całość dokładnie mieszamy. Po doprawieniu solą oraz pieprzem odkładamy sos na bok.
    2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. W kolejnym kroku oddzielamy białka od żółtek. Białka trzemy na tarce o grubych oczkach do jednej miseczki, a żółtka na tarce o drobnych oczkach do osobnej.
    3. W kolejnym kroku odsączamy z zalewy tuńczyka, groszek oraz kukurydzę. Umytą i osuszoną cebulą ze szczypiorkiem drobno siekamy.
    4. W wysokiej i przezroczystej salaterce lub jednoporcjowych naczyniach układamy kolejno - starte białka, groszek, tuńczyka, cebulę ze szczypiorkiem, kukurydzę, tarty żółty ser, sos jogurtowo - majonezowy oraz żółtka.
    5. Wierzch dekorujemy posiekaną natką pietruszki oraz porcją świeżo mielonego czarnego pieprzu. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Sałatka kartoflana zero wastePolsatPolsat