Koktajl na świąteczne przejedzenie. Na jelita zadziała jak balsam. Wspomoże trawienie, łagodnie wymiecie złogi
Oprac.: Izabela Grelowska
Na świąteczny stół przygotowujemy te smakołyki, które rodzina lubi najbardziej. Nie brakuje wśród nich potraw smażonych, ciężkostrawnych, słodkich ciast czy zawiesistych sosów. Ucztowanie sprawia zazwyczaj wszystkim sporą przyjemność i zwyczajowo "nie żałujemy sobie" w te wyjątkowe dni. Jednak przeciążone jelita mogą zacząć dawać o sobie znać. Wtedy warto sięgnąć po koktajl, który podziała na nie jak balsam. Pobudzi je do pracy, oczyści a jednocześnie podziała łagodząco.
Błonnik, dobroczynne bakterie, enzymy wspomagające trawienie i łagodzący śluz - tak wiele dobroczynnych składników można zawrzeć w jednej szklaneczce koktajlu, który z łatwością można przygotować w domu. Nie tylko przyniesie on ulgę dla jelit, ale ma też bardzo przyjemny smak.
Składniki:
- 2 szklanki kefiru lub maślanki
- Szklanka wody
- 3 szt. kiwi
- jeden banan
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka otrębów pszennych
- Opcjonalnie: 3 suszone śliwki bez pestek
Wszystkie składniki należy umieścić w blenderze i zmiksować, a następnie rozlać do szklaneczek i gotowe! Podstawowy przepis można wzbogacić wedle własnego uznania, dodając np. listki mięty, sok z cytryny, szczyptę kardamonu lub łyżeczkę miodu.
Chociaż suszone śliwki i banan będą pomocne w uporaniu się z niektórymi problemami jelitowymi takimi jak zaparcia, to jednak zawierają też cukry. Osoby, które uznają, że czas już odpocząć od świątecznego łasuchowania i chcą mniej słodkiej wersji, mogą sięgnąć po seler naciowy i listki szpinaku.