Syrop dyniowy ma niezwykłe właściwości. Zrobisz go z resztek

Syrop korzenno-dyniowy do kawy i nie tylko
Syrop korzenno-dyniowy do kawy i nie tylko 123RF/PICSEL

Syrop z dyni - jakie ma właściwości?

Syrop z dyni - jak przygotować?

  1. Zacznij od odcięcia czubka dyni i wyjęcia ze środka włókien i nasion. 
  2. Następnie do otworu wsyp cukier i zamknij dynię odciętym czubkiem. 
  3. Odstaw dynię na 10 dni w chłodne miejsce. 
  4. Dynię ułóż w misie lub innym naczyniu, ponieważ gdy dynia rozmięknie będzie trudna do przesunięcia. 
  5. Po 10 dniach zdejmij czubek dyni i przelej otrzymany syrop do słoika.

Syrop korzenno-dyniowy z resztek - składniki

  • 60 - 80 dekagramów resztek z dyni (skórka i pestki), 
  • woda, 
  • trzy łyżeczki mielonego imbiru, 
  • sześć goździków, 
  • sześć ziaren kardamonu lub dwie łyżeczki sproszkowanej przyprawy, 
  • laska cynamonu i dwie łyżeczki mielonej przyprawy, 
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • laska wanilii/pasta waniliowa/ekstrakt z wanilii oraz pół kilograma cukru.

Syrop dyniowy do kawy i nie tylko: Wykonanie

  1. O przygotowaniu syropu korzenno-dyniowego najlepiej pomyśleć przed gotowaniem ciasta, zupy czy innego dania z dyni. Należy wówczas dokładnie umyć warzywo, odłożyć skórkę i pestki. 
  2. Resztki dyni włożyć do garnka i zalać wodą, tak by całkowicie je przykrywała. Dodać przyprawy i gotować przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając. 
  3. Przecedzić syrop przez sitko lub gazę do garnka. Dodać cukier w stosunku 1:1, czyli na 500 mililitrów syropu, 500 gramów cukru. Gotować przez kolejne 15 minut. 
  4. Wystudzić i przelać do butelki bądź słoika. 

Smacznego!