Szafran: Perfekcyjny dodatek do mięs i nie tylko

Nie bez przyczyny szafran nazywany jest często "złotem" wśród przypraw. Szeroka paleta właściwości sprawia, że wyjątkowo dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie. Wykazuje między innymi właściwości antydepresyjne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne czy odchudzające. Ponadto wspiera procesy poznawcze i tym samym wspomaga leczenie choroby Alzheimera, nie wspominając już o tym, że doskonale sprawdza się w kuchni i perfekcyjnie wzbogaca smak potraw, a zwłaszcza rozmaitych makaronów, dań z ryżu, jagnięciny, cielęciny, drobiu czy wieprzowiny oraz sosów, ciast, deserów czy naleśników.

article cover
©123RF/PICSEL

Szafran: Co nieco o przyprawie

©123RF/PICSEL

Nazwa tej egzotycznej przyprawy pochodzi od arabskiego słowa zafaran, które oznacza żółty. Znakiem rozpoznawczym szafranu są niebiesko-fioletowe kwiaty z charakterystycznymi barwiącymi na pomarańczowo pręcikami. Szafran uprawia się w Indiach, Turcji, Chinach i Iranie, ale ten najlepszy pochodzi z Walencji.

Jak szafran działa na nasz organizm

Szafran wyjątkowo dobroczynnie wpływa na nasz organizm i pomaga nam pokonać wiele dokuczliwych dolegliwości:

- szafran jest zalecany astmatykom, bo łagodzi męczący kaszel i pomaga przy nieżytach górnych dróg oddechowych

- szafran obniża ciśnienie krwi i może zapobiegać rozwojowi miażdżycy tętnic

- szafran wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwpłytkowe czy hipotensyjne, zatem wspiera terapię osob zmagających się z problemami sercowo-naczyniowymi

- badania potwierdzają również antydepresyjne właściwości szafranu

- szafran łagodzi objawy towarzyszące zespołowi napięcia przedmiesiączkowego

- wpływa korzystnie na dysfunkcje seksualne czy niepłodność.

- szafran łagodzi przebieg choroby Alzheimera poprzez poprawę funkcji poznawczych, ułatwienie uczenia się, jak i zapamiętywania. Należy jednak uważać z jego spożywaniem, gdyż dla niektórych może okazać się łagodnym alergenem.

- szafran jest bardzo skuteczny w leczeniu trądziku i ciemnych okręgów pod oczami czy rozświetlaniu twarzy

- szafran wpływa korzystnie na podjadanie związane ze stresem, które często jest jednym z głównych przyczyn otyłości

Do jakich potraw dodawać szafran?

©123RF/PICSEL

Szafran perfekcyjnie wzbogaca smak rozmaitych potraw. Do czego warto go dodać? Urozmaici smak sosów, ciast, deserów, naleśników, jajecznicy, rozmaitych makaronów, dań z ryżu oraz mięs, a zwłaszcza jagnięciny, cielęciny, drobiu czy wieprzowiny.

Z jakimi przyprawami go najlepiej łączyć? Szafran dobrze komponuje się z bazylią i oregano. W Polsce sławne były baby szafranowe, czyli drożdżowe ciasta z szafranem. W Anglii przyprawa ta jest składnikiem kornwalijskich bułeczek.

Szafran: Jak go używać?

©123RF/PICSEL

Jak używać szafranu, aby wydobyć pełnię smaku i aromatu. Nitki szafranu najlepiej wymoczyć przez około 15-30 minut (w wywarze, bulionie czy mleku) albo pokruszyć i wymieszać z mąką. Dodany w początkowej fazie przygotowania dania rozpuści się, barwiąc je na bardzo intensywny, żółty kolor. Gdy nitki wrzucimy w końcowej fazie, pozostaną widoczne – będą zdobić np. ciasto. Sproszkowaną przyprawę dodaje się bezpośrednio do przyrządzanej potrawy.

Uwaga! Nadmiar szafranu spowoduje, że danie będzie miało gorzki smak.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas