Szakszuka - bałagan na patelni
Przygotowany obiad okazał się klapą i trzeba szybko opracować plan B? A może wpadli do nas niespodziewani goście? Odpowiedzią na mniejsze i większe kulinarne kryzysy będzie urzekające prostotą danie z Bliskiego Wschodu, jajeczno-pomidorowa szakszuka.

Składniki
- puszka pomidorów w zalewie lub 3 świeże pomidory
- 3 jajka
- 4-5 plasterków szynki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryki (czerwonej lub żółtej)
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz, oregano, majeranek
- nać pietruszki (lub inna zielenina)
1. Paprykę i szynkę kroimy drobno, obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Jeśli korzystamy ze świeżych pomidorów, nacinamy je, sparzamy, obieramy, drobno kroimy, ewentualnie przez kilka sekund blendujemy je w wysokim naczyniu. Jeżeli wybraliśmy pomidory z puszki, przelewamy je wraz z zalewą do wysokiego naczynia i krótko blendujemy na niezbyt gładką masę.2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek często mieszając, po minucie dodajemy paprykę i szynkę, smażymy wszystko razem. 3. Do zawartości patelni dolewamy masę pomidorową, doprawiamy, mieszamy i po czym smażymy całość około 5 minut.4. Przy pomocy drewnianej łopatki/szpatułki tworzymy w masie wgłębienie i ostrożnie wbijamy tam jajko. Zachowując odstęp robimy jeszcze dwa kolejne wgłębienia i wbijamy do nich jajka. Lekko je solimy. przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy wszystko razem jeszcze mniej więcej 4 minuty, aż białka się zetną. Posypujemy danie zieleniną i wykładamy na talerze.