Szampańska zabawa w towarzystwie bakalii
Przed nami 31 grudnia, czyli… gorączka czwartkowej nocy. Warto już teraz zaplanować sylwestrowe menu - pyszne i szybkie przekąski, aby ten wyjątkowy wieczór poświęcić wyłącznie na wyśmienitą zabawę. Eksperci przygotowali na tę okazję prostą w przygotowaniu propozycję kulinarną, która umili każde sylwestrowe przyjęcie.
Sałatka z serem pleśniowym i orzechami
Składniki:
- miks sałat 1 opakowanie
- gruszka 1 sztuka
- pomidor suszony 100 g
- ser pleśniowy 300 g
- orzechy włoskie Chandler np. Bakalland 100 g
- oliwa z oliwek
- musztarda sarepska 1 łyżka
- miód płynny 1 łyżka
Przygotowanie:
1. Umytą sałatę rozkładamy na półmisku. Kroimy pomidory suszone i gruszkę na cienkie paseczki, a ser w kostkę. Wszystkie składniki układamy na sałacie. Przygotowujemy sos mieszając oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny.
2. Danie polewamy sosem, na wierzchu układamy połówki orzechów i serwujemy z chrupiącą bagietką.