Szarlotka babci Zosi z sosem waniliowym
Domowa szarlotka nie ma sobie równych. Ta z naszego przepisu polewana jest delikatnym sosem waniliowym. Jej smak jest niepowtarzalny!
Składniki:
- 4 średnie jabłka (złota reneta)
- 2 szklanki bezglutenowej bułki tartej
- cynamon
- 6 goździków
- 3 łyżki masła
- cukier
- cukier waniliowy
- krojona smażona skórka pomarańczowa
- 2 łyżki rodzynek sułtanek
- wiórki kokosowe
Sos:
- 1 torebka budyniu bezglutenowego o smaku waniliowym
- 1 żółtko
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać ze skórek, pokroić w ćwiartki, usmażyć na patelni z masłem. Dodać cynamon, goździki, rodzynki, cukier waniliowy, cukier do smaku, dusić około 5 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować resztą masła, posypać 1 szklanką bułki tartej, nałożyć część smażonych jabłek, znów posypać bułką i nałożyć resztę jabłek, ich wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
Jeśli smażone jabłka były bardziej "suche" do naczynia wlać około ½ szklanki wody. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C, przez ½ godziny. Gdy wiórka się przyrumienią, wyciągnąć naczynie i wystudzić.
Przygotować sos waniliowy. Masę budyniowa przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając w trakcie miksowania żółtko. Ugotować, ciągle mieszając, aby się nie przypalił, gdy nieco ostygnie, dodać słodką śmietankę. Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu wymieszać ze śmietanką. Podawać szarlotkę polaną ciepłym sosem waniliowym.