Szarlotka babci Zosi z sosem waniliowym

Domowa szarlotka nie ma sobie równych. Ta z naszego przepisu polewana jest delikatnym sosem waniliowym. Jej smak jest niepowtarzalny!

Delikatny sos waniliowy wydobywa smak soczystych jabłek.
Delikatny sos waniliowy wydobywa smak soczystych jabłek. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 średnie jabłka (złota reneta)
  • 2 szklanki bezglutenowej bułki tartej
  • cynamon
  • 6 goździków
  • 3 łyżki masła
  • cukier
  • cukier waniliowy
  • krojona smażona skórka pomarańczowa
  • 2 łyżki rodzynek sułtanek
  • wiórki kokosowe

Sos:

  • 1 torebka budyniu bezglutenowego o smaku waniliowym
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać ze skórek, pokroić w ćwiartki, usmażyć na patelni z masłem. Dodać cynamon, goździki, rodzynki, cukier waniliowy, cukier do smaku, dusić około 5 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować resztą masła, posypać 1 szklanką bułki tartej, nałożyć część smażonych jabłek, znów posypać bułką i nałożyć resztę jabłek, ich wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

Jeśli smażone jabłka były bardziej "suche" do naczynia wlać około ½ szklanki wody. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C, przez ½ godziny. Gdy wiórka się przyrumienią, wyciągnąć naczynie i wystudzić.

Przygotować sos waniliowy. Masę budyniowa przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając w trakcie miksowania żółtko. Ugotować, ciągle mieszając, aby się nie przypalił, gdy nieco ostygnie, dodać słodką śmietankę. Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu wymieszać ze śmietanką. Podawać szarlotkę polaną ciepłym sosem waniliowym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas