Placki lepsze od ziemniaczanych? Są proste w przygotowaniu i smakują wybornie
Niektórzy omijają to warzywo szerokim łukiem — całkiem niesłusznie. Odpowiednio podany kalafior może przekonać do siebie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Zaliczasz się do tego grona? Zetrzyj go na tarce i zamień w danie, które podczas obiadu zrobi furorę na stole.

Spis treści:
Zajadaj kalafior pod różnymi postaciami
Kalafior jest niskokaloryczny, bogaty w błonnik, witaminy C, K oraz kwas foliowy. Szkoda byłoby nie wykorzystać jego potencjału, zwłaszcza że można podawać go w przeróżny sposób. Niektórzy jednak podchodzą sceptycznie, narzekając na specyficzny smak i zapach warzywa. Być może te osoby nie trafiły jeszcze na odpowiedni dla siebie przepis. Idziemy o zakład, że rumiane placki z kalafiora zmienią ten stan rzeczy.
Alternatywa dla placków ziemniaczanych
To absolutny klasyk w polskich kuchniach. Tradycyjne placki ziemniaczane są pyszne, ale mają też sporo kalorii i wysoki indeks glikemiczny. Zbyt częste delektowanie się ich smakiem nie jest więc wskazane. Tymczasem placki z kalafiora to lżejsza wersja o niższej zawartości węglowodanów. Stanowią świetną opcję dla osób, które szukają zdrowszych wersji klasycznych potraw lub chcą po prostu spróbować czegoś nowego.

Przepis na placki kalafiorowe
Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim łatwe w przygotowaniu. Bez trudu przyrządzisz je nawet w najbardziej zabiegany dzień, kiedy mogłoby się wydawać, że nie ma szans na zrobienie domowego obiadu.
Składniki
- 400 surowego kalafiora
- 1 czerwona cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia (najlepiej rzepakowy)
Sposób przygotowania
- Pracę nad potrawą zacznij od rozdrobnienia surowego kalafiora na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj.
- Umieść warzywa w jednej misce, następnie dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą oraz jajko. Dokładnie wymieszaj, by powstała jednolita masa. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
- Na patelni rozgrzej olej. Porcje masy nakładaj łyżką, formując niezbyt grube placuszki.
- Smaż na średnim ogniu 3-4 minuty z każdej strony.
Złociste placki warzywne świetnie będą smakować z jogurtem naturalnym i posiekanym szczypiorkiem. Możesz podawać je jako dodatek do gulaszu lub traktować jako samodzielne danie.
Jak prawidłowo umyć kalafior?
Ze względu na specyficzną budowę warzywa, zdarza się, że budzi pewne wątpliwości na początkowym etapie pracy. Jak dokładnie oczyścić kalafior? W pierwszej kolejności opłucz go obficie pod bieżącą wodą. Na tym nie koniec.
Chcąc pozbyć się zabrudzeń i ewentualnych pestycydów, przygotuj prosty roztwór. Do 1 l wody wlej pół szklanki octu (winnego lub jabłkowego). Ocet możesz zastąpić czubatą łyżką sody oczyszczonej. Kalafior w mieszance powinien spędzić dwie minuty. Po wyjęciu opłucz go wodą bez dodatków i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.