Placki lepsze od ziemniaczanych? Są proste w przygotowaniu i smakują wybornie

Bliscy będą prosić o dokładki tych warzywnych placków
Bliscy będą prosić o dokładki tych warzywnych plackówcanva66352123RF/PICSEL

Zajadaj kalafior pod różnymi postaciami

Alternatywa dla placków ziemniaczanych

Starte kawałki kalafiora rozsypane na drewnianej desce do krojenia, obok metalowa tarka oraz przekrojony na pół kalafior w jasnej kuchennej scenerii.
Podaj kalafior w nietypowej wersjiMaren Winter123RF/PICSEL

Przepis na placki kalafiorowe

Składniki

  • 400 surowego kalafiora
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia (najlepiej rzepakowy)
  1. Pracę nad potrawą zacznij od rozdrobnienia surowego kalafiora na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj.
  2. Umieść warzywa w jednej misce, następnie dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą oraz jajko. Dokładnie wymieszaj, by powstała jednolita masa. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Porcje masy nakładaj łyżką, formując niezbyt grube placuszki.
  4. Smaż na średnim ogniu 3-4 minuty z każdej strony.

Zobacz również:

Jak prawidłowo umyć kalafior?

"Ewa gotuje": KimchiPolsat