Każdy senior powinien zjadać garść dziennie. Obniżą ciśnienie i zły cholesterol

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Niepozorna przekąska okazuje się być zbawienna na dolegliwości, z którymi mierzą się seniorzy
Niepozorna przekąska okazuje się być zbawienna na dolegliwości, z którymi mierzą się seniorzyCanva ProINTERIA.PL

Kuleczki pełne witamin i zdrowych tłuszczów

Zobacz również:

Wyjątkowe korzyści zdrowotne orzechów laskowych

Skupisko łuskanych orzechów laskowych w zbliżeniu, ich jasnobrązowa skórka jest lekko pomarszczona, na niektórych widać ciemniejsze przebarwienia.
Pamiętaj o zasadzie jednej garści dziennieOlga KlameckaINTERIA.PL
  • Bogactwo witamin i minerałów (witamina E, B1, B6, kwas foliowy, magnez, miedź, żelazo, cynk) - wspierają układ odpornościowy, nerwowy i krążenie.
  • Dobre źródło zdrowych tłuszczów (jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe) - korzystnie wpływają na serce i obniżają poziom złego cholesterolu.
  • Właściwości antyoksydacyjne (witamina E i inne związki) - chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i opóźniają starzenie.
  • Wsparcie dla układu nerwowego (witamy z grupy B, magnez) - pomagają w utrzymaniu dobrej kondycji układu nerwowego i poprawiają koncentrację.
  • Działanie przeciwzapalne - składniki odżywcze mogą redukować stany zapalne w organizmie.

Kto nie powinien jeść orzechów laskowych?

Orzechy laskowe rozsypane z jutowego worka na drewnianym stole, liczne orzechy o brązowych skorupkach tworzą naturalną kompozycję.
Orzechy laskowe są doskonałym uzupełnieniem diety senioraCanva ProINTERIA.PL
  • Osoby z alergią na orzechy - to najważniejsze przeciwwskazanie. U alergików spożycie orzechów laskowych wywoła reakcje alergiczne, które mogą być poważne, nawet zagrażające życiu.
  • Osoby z chorobami układu pokarmowego - u niektórych mogą powodować dolegliwości żołądkowe, wzdęcia czy uczucie ciężkości, szczególnie jeśli spożywają je w dużych ilościach.
  • Osoby z kamicą nerkową - orzechy zawierają szczawiany, które mogą sprzyjać tworzeniu się kamieni nerkowych u wrażliwych osób.
  • Osoby z chorobami autoimmunologicznymi lub chorobami zapalnymi - w niektórych przypadkach orzechy mogą nasilać stany zapalne, choć to zależy od indywidualnej reakcji organizmu.
  • Osoby z problemami z trawieniem tłuszczów - u nich nadmierne spożycie tłuszczów zawartych w orzechach może powodować dyskomfort trawienny.
Czy w białym pokoju można oszaleć? Jak działa kolor w architekturzeInteria.plINTERIA.PL