Reklama

Reklama

Szarlotka z jeżynami

Puszysta i smaczna!

Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek drobnego cukru
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 winne jabłka
  • 20 dag jeżyn
  • szczypta kurkumy
  • szczypta soli
  • oliwa

Sposób przygotowania

1. Oba rodzaje mąki przesiej przez drobne sitko razem z proszkiem do pieczenia oraz kurkumą. 

2. Jajka (powinny być w temperaturze pokojowej) rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj na jasny puszysty krem razem z drobnym cukrem. Następnie wsyp sypkie składniki i krótko wymieszaj mikserem. 

3. Do masy przełóż pianę z białek i delikatnie wymieszaj ją łyżką. Nagrzej piekarnik do 180 st. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj cieniutko oliwą 

4. Jabłka i jeżyny umyj i osusz. Jabłka obierz i pokrój na plasterki. Wymieszaj z ciastem. Przelej je do przygotowanej foremki. Na wierzchu ułóż jeżyny i ostrożnie wciśnij je w ciasto tak, by nie puściły soku (jeśli nie chcesz, żeby owoce opadły na dno formy, wcześniej oprósz je mąką ziemniaczaną). Wierzch możesz posypać brązowym cukrem - dzięki temu podczas pieczenia powstanie chrupiąca skorupka. 

5. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 35 minut. Ostudź na kratce kuchennej

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje