Szarlotka z jeżynami
Puszysta i smaczna!

Składniki
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek drobnego cukru
- 5 dużych jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 winne jabłka
- 20 dag jeżyn
- szczypta kurkumy
- szczypta soli
- oliwa
Sposób przygotowania
1. Oba rodzaje mąki przesiej przez drobne sitko razem z proszkiem do pieczenia oraz kurkumą. 2. Jajka (powinny być w temperaturze pokojowej) rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj na jasny puszysty krem razem z drobnym cukrem. Następnie wsyp sypkie składniki i krótko wymieszaj mikserem. 3. Do masy przełóż pianę z białek i delikatnie wymieszaj ją łyżką. Nagrzej piekarnik do 180 st. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj cieniutko oliwą 4. Jabłka i jeżyny umyj i osusz. Jabłka obierz i pokrój na plasterki. Wymieszaj z ciastem. Przelej je do przygotowanej foremki. Na wierzchu ułóż jeżyny i ostrożnie wciśnij je w ciasto tak, by nie puściły soku (jeśli nie chcesz, żeby owoce opadły na dno formy, wcześniej oprósz je mąką ziemniaczaną). Wierzch możesz posypać brązowym cukrem - dzięki temu podczas pieczenia powstanie chrupiąca skorupka. 5. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 35 minut. Ostudź na kratce kuchennej