Szarlotka z jeżynami

Puszysta i smaczna!

Szarlotka z jeżynami
Szarlotka z jeżynami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Oba rodzaje mąki przesiej przez drobne sitko razem z proszkiem do pieczenia oraz kurkumą. 

2. Jajka (powinny być w temperaturze pokojowej) rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj na jasny puszysty krem razem z drobnym cukrem. Następnie wsyp sypkie składniki i krótko wymieszaj mikserem. 

3. Do masy przełóż pianę z białek i delikatnie wymieszaj ją łyżką. Nagrzej piekarnik do 180 st. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj cieniutko oliwą 

4. Jabłka i jeżyny umyj i osusz. Jabłka obierz i pokrój na plasterki. Wymieszaj z ciastem. Przelej je do przygotowanej foremki. Na wierzchu ułóż jeżyny i ostrożnie wciśnij je w ciasto tak, by nie puściły soku (jeśli nie chcesz, żeby owoce opadły na dno formy, wcześniej oprósz je mąką ziemniaczaną). Wierzch możesz posypać brązowym cukrem - dzięki temu podczas pieczenia powstanie chrupiąca skorupka. 

5. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 35 minut. Ostudź na kratce kuchennej

Zmysłowe smaki: Klasyczna szarlotkaInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas