Składniki na 12 porcji: - 40 dag mąki, - kostka masła, - łyżeczka proszku do pieczenia, - szklanka cukru, - 2 jajka, - 10 dag rodzynek, - 2 łyżki calvadosu, - 1 i 1/2 kg jabłek, - sok z cytryny, - szklanka białego wina, - cynamon, - 2 torebki cukru waniliowego, - 3 łyżki bułki tartej, - żółtko, - łyżka śmietanki kremówki, - budyń waniliowy. Przyrządzanie: Mąkę przesiać na stolnicę. Wrzucić do niej masło i pokroić drobno nożem. Następnie dodać proszek do pieczenia, jajka i pół szklanki cukru. Ciasto szybko zagnieść, uformować z niego kulę, włożyć do lodówki na 30 minut. Rodzynki skropić calvadosem. Jabłka drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny. Wino zagotować ze szczyptą cynamonu i resztą cukru. Dodać jabłka, dusić je 5 minut. Zagęścić budyniem rozprowadzonym wodą. Połączyć z rodzynkami. Ponownie zagotować. Tortownicę wylepić 2/3 ciasta, posypać tartą bułką, po czym napełnić masą jabłkową. Rozwałkować resztę ciasta, przykryć nim jabłka, formując z jego pasków kratkę. Posmarować ciasto żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Piec 50 minut w temp. 180st. C. Po upieczeniu i ostudzeniu można polać szarlotkę lukrem: 3 łyżki cukru pudru rozpuścić w trzech łyżkach wody, dodać 2 łyżki soku z cytryny. Polać lukrem ciasto i zostawić do zastygnięcia. Ciasto można ozdobić pałeczkami cynamonu, orzechami lub rodzynkami. Podawać ostudzone lub na ciepło - np. z lodami waniliowymi. 1 porcja - 287 kcal Czas przygotowania: 60 minut Kalkulator kalorii