Szaszłyczki z ziemniaków i mielonego mięsa
Grillowane szaszłyki.

Składniki na 6 osób:
- 1 kg ziemniaków, - 400 g mieszanego mięsa mielonego, - 1 jajko, - 2 łyżki bułki tartej, - 1 łyżeczka musztardy, - sól, - pieprz, - 3 cebule, - 3 kolorowe papryki, - 1 łyżki grubej sól, - kolorowy pieprz, - 2 gałązki tymianku, - 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i gotować około 15 minut. Opłukać w zimnej wodzie, obrać ze skórki, zostawić aby ostygły. Mięso, jajko, bułkę i musztardę wyrobić. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować kulki o średnicy 4-5 cm. Cebulę obrać i przekroić na pół. Papryki umyć, pokroić na kawałki. Ziemniaki przekroić na pół. Przygotowane składniki nadziewać na patyczki i piec na rozgrzanym grillu ok 10 minut. Krótko przed końcem grillowania ziemniaki posypać grubą solą, kolorowym pieprzem i posiekanym tymiankiem. Szaszłyki polać oliwą z oliwek i podawać. Czas przygotowania 45 minut Jedna porcja zawiera 1090 kJ/260 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!