Reklama

Szaszłyki

Lekkie danie, w sam raz na kolację

Czas przyrządzenia: ok. godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • Mięso:
  • 2 piersi kurczaka
  • ananas z puszki
  • torebka
  • dzikiego ryżu
  • torebka ryżu jaśminowego
  • mały słoiczek konfitury porzeczkowej
  • pół kostki sera feta
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • Marynata:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • curry
  • kurkuma
  • przyprawa garam masala
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Dwa rodzaje ryżu ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Patyczki do szaszłyków mocz w zimnej wodzie około 30 minut. Pierś umyj, pokrój w paski. Z jogurtu,śmietany i przypraw przygotuj marynatę,zanurzaj w niej mięso, odstaw na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

2. Kurczaka nabijaj na patyczki,układaj na papierze do pieczenia i piecz przez 15 minut. Ryże wymieszaj ze sobą. Na patelni podsmaż plastry ananasa. Na półmisku układaj ananasa, na nim ryż i szaszłyki. Dekoruj konfiturą z porzeczek i serem feta.

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy