Szaszłyki
Lekkie danie, w sam raz na kolację

Składniki
- Mięso:
- 2 piersi kurczaka
- ananas z puszki
- torebka
- dzikiego ryżu
- torebka ryżu jaśminowego
- mały słoiczek konfitury porzeczkowej
- pół kostki sera feta
- olej
- sól
- pieprz
- Marynata:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- curry
- kurkuma
- przyprawa garam masala
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Dwa rodzaje ryżu ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Patyczki do szaszłyków mocz w zimnej wodzie około 30 minut. Pierś umyj, pokrój w paski. Z jogurtu,śmietany i przypraw przygotuj marynatę,zanurzaj w niej mięso, odstaw na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
2. Kurczaka nabijaj na patyczki,układaj na papierze do pieczenia i piecz przez 15 minut. Ryże wymieszaj ze sobą. Na patelni podsmaż plastry ananasa. Na półmisku układaj ananasa, na nim ryż i szaszłyki. Dekoruj konfiturą z porzeczek i serem feta.